Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
9 februari 2015
 

Veel mkb'ers betalen te veel voor hun belastingaangifte

 
 

De meeste bedrijven hebben voldoende aan een boekhouder of administratiekantoor. Toch weten veel ondernemers niet precies wat het verschil tussen een boekhouder en een accountant is. Directeur eigenaar van een administratie en belastingadviesbureau – Peter Michels – legt het uit.

In januari 2015 moeten ondernemers weer aangifte doen en omzetbelasting afdragen. Veel bedrijven doen hun administratie niet zelf en laten dus ook hun btw-aangifte doen. Daarvoor nemen ze een administratiekantoor of een accountantskantoor in de arm. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? En is een accountant wel echt noodzakelijk?

Verschil in prijs
Accountants administratieconsulent (AA) voeren grofweg dezelfde werkzaamheden uit als boekhouders: salarisadministratie, belastingaangiftes en het samenstellen van jaarrekeningen. Een administratiekantoor of boekhouder is vaak wel iets goedkoper dan het gemiddelde accountantskantoor. Voor de meeste ondernemers voldoet een boekhouder of administratiekantoor: zzp'ers, eenmanszaken, vennootschappen onder firma en besloten vennootschappen, al dan niet in een holdingstructuur. Alleen grotere ondernemingen hebben wettelijk gezien een accountant nodig. Deze ondernemingen hebben een balanstotaal dat groter is dan 4,4 miljoen euro, een netto omzet van meer dan 8,8 miljoen euro of meer dan 50 mensen in dienst.

Administratiekantoor vaak voldoende
Maar zelfs middelgrote bedrijven hebben vaak genoeg aan een administratiekantoor. Alleen de jaarrekening moet immers gecontroleerd worden door een accountant. En daar kan een administratiekantoor een externe accountant voor inschakelen. "In samenwerking met accountants binnen ons netwerk kunnen wij zorg dragen voor de verplichte controle van de jaarrekening door een accountant," aldus Michels.

Verschil in opleiding
Een ander verschil tussen boekhouders en accountants is de beschermde titel van accountant. Iedereen kan zich boekhouder noemen, maar om de titel accountant te verkrijgen moet een HBO- of universitaire studie afgerond worden. In tegenstelling tot de AA accountants moeten registeraccountants (RA) ook een postdoctorale opleiding volgen en drie jaar stage lopen.

Betrouwbaarheid boekhouders
Maar dat maakt administratiekantoren niet meteen minder betrouwbaar dan accountants. Veel boekhouders zijn lid van de Nederlandse Orde van Administratie en Belastingdeskundigen (NOAB). De NOAB verlengt het lidmaatschap alleen als boekhouders kwaliteit leveren en hun vakkennis bijhouden.

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Barry Mooibroek  |   | 
10-02-2015
 | 
14:54 uur
Een beetje te grof geschreven. De inhoud van dit artikel bevestigd -helaas- het beeld van de administratiekantoren... Als een halve waarheid ook ook een leugen, kwalificeert dit artikel.
Bijvoorbeeld:
Het spreekt zichzelf tegen; Onder ''Administratiekantoor vaak voldoende'' staat dat in hetzelfde artikel dat een middelgroot bedrijf genoeg heeft aan (alleen) een administratiekantoor en vervolgens wordt geschreven dat er wel een accountant nodig is.

AA's moeten ook een 3 jarige opleiding volgen na hun HBO of universitaire studie.

Er zijn meer verschillen tussen administratiekantoren en accountantskantoren dan er in het artikel worden beschreven, zoals de verplichting tot een beroepsaansprakelijkheidsverzekering met een minimale dekking, het volgen van een minimaal aantal uren aan educatie, het ondergaan van kwaliteitstoetsingen, het hebben van een klachtregeling et cetera.

Bovendien heb ik al te vaak gezien dat er fouten moeten worden rechtgezet die door administratiekantoren zijn gemaakt. Tja, waar gewerkt wordt, kunnen fouten worden gemaakt. Maar wat kost dan meer: in 1x goed of fouten herstellen?
Het motto gaat niet altijd op, maar meestal geldt: What you pay is what you get.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken