Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Freelancemarkt groeide in 2014 met twaalf procent

27 januari 2015 - De Nederlandse freelancemarkt is twaalf procent gestegen ten opzichte van 2013. Aan het eind van het jaar stond de Freelance Markt Index (FMI) op 240, terwijl deze precies een jaar eerder 213 punten noteerde.

De index geeft weer hoe de Nederlandse freelancemarkt zich ontwikkelt door de cijfers van het CBS, de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en het aantal opdrachten op freelance.nl samen te nemen. De FMI analyseert sinds 2009 de ontwikkelingen van de freelancemarkt.  
De groei van de freelancemarkt is te danken aan de onomkeerbare maatschappelijke trend naar flexibilisering van de arbeid. "Zowel de opdrachtgevers als de opdrachtnemers willen flexibelere projecten of werk. Het aantal freelancers en ZZP’ers neemt toe omdat het werkaanbod groeit," zegt Rob Bergers, algemeen directeur van freelance.nl.

ICT onverminderd populair 
Traditiegetrouw ziet freelance.nl vooral een stijging van de opdrachten in de ICT-sector. Zo steeg het aantal ‘software en applicatie’-klussen voor onder andere softwareontwikkelaars, business analisten en scrummasters met ruim 2700, een stijging van 24 procent. In ‘netwerk en systemen’ (systeembeheerders, netwerkspecialisten en ICT-architecten) kwamen er 1.190 opdrachten bij (plus 25 procent). In totaal had de werkmarktplaats het afgelopen jaar ruim 37.000 opdrachten op zijn website staan.

Vraag naar flexibele arbeid
Bergers gaat er vanuit dat de markt in 2015 zal blijven aantrekken door de groeiende vraag naar flexibele arbeid en het lichte economische herstel. Een positieve bijkomstigheid is volgens Bergers dat het denkbeeld is veranderd. "Het bedrijfsleven spreekt allang niet meer over de vraag wanneer de crisis voorbij zou zijn, maar accepteert de nieuwe werkelijkheid en onderneemt vanuit daar nieuwe initiatieven. Voor goede ideeën komt ook weer financiering beschikbaar." Freelance.nl verwacht dat de FMI in 2015 zal stijgen van 240 naar 260.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.