Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

ZZP Netwerk Nederland steunt plan verplicht pensioensparen ZZP’ers

15 januari 2015 - Het verplicht stellen van pensioensparen voor ZZP’ers, zoals de AFM (Autoriteit Financiële Markten) op 13 januari heeft gesteld, krijgt steun van ZZP Netwerk Nederland.

"De verplichtstelling dient echter pas na zeven jaar in te gaan," zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland. "Deze zeven jaar staat gelijk aan de termijn van de reserveringsruimte. In beginsel zijn wij uiteraard tegen elke verplichting die aan elke ondernemer wordt opgelegd," vervolgt Helmers. "Maar (echte) ondernemers nemen hun verantwoordelijkheid toch wel; die sparen sowieso voor hun pensioen. Dat doen ze misschien niet elk jaar (omdat ze beschikbare middelen ook willen investeren in hun eigen bedrijf), maar met de betreffende ondernemersverantwoordelijkheid zit het wel snor. Ze weten dat ze een appeltje voor de dorst opzij moeten leggen."

Tikkende tijdbom
"Echter, er is een groep ZZP'ers die structureel niets opzij legt voor later. Deze ZZP'ers vormen een tikkende tijdbom en zetten toekomstige overheidsfinanciën bij voorbaat al onder druk.
Deze ZZP'ers zijn in de toekomst hét financiële probleem van Nederland - zeker ook als de AOW verder versoberd of misschien afgeschaft (!) gaat worden. Om deze mensen in de toekomst te kunnen onderhouden, moeten dan overheidsfinanciën worden aangesproken. Deze ZZP'ers worden dán in leven gehouden door de publieke middelen."

Fiscaal aangeslagen
"De grote vraag is of de ZZP'ers die nu wél hun verantwoordelijkheid nemen, tegen die tijd fiscaal moeten opdraaien om de andere ZZP'ers in leven te houden. Wat ons betreft is dat antwoord een overduidelijk 'Nee'," zegt Helmers. "ZZP'ers die nu wél verstandig ondernemend gedrag vertonen, mag je in de toekomst niet bestraffen voor de keuzes die niet-spaarders nu maken. En dus moet je een integrale maatschappelijke oplossing - voor een ernstig toekomstig financieel probleem in Nederland - inderdaad zoeken in het verplicht stellen van pensioensparen voor ZZP'ers.
Als je deze verplichting na zeven jaar niet zou instellen, dan betekent dit dus dat de huidige ZZP-pensioenspaarders niet alleen voor zichzelf sparen maar ook nu geld opzij leggen dat ten goede zal komen aan ZZP'ers die hun verantwoordelijkheid nu niet nemen. Dat is onacceptabel. Mensen die hun verantwoordelijkheid voor de toekomst niet willen nemen, moeten we gaan opvoeden."

Solidair
"Het is alleszins redelijk om de termijn van zeven jaar - gelijk aan de reserveringsruimte - daarvoor aan te houden. Elke ZZP'er die het zeven jaar lang vertikt om zelf iets opzij te leggen, moet dan maar door de overheid aan het handje worden meegenomen en verplicht gaan storten. Dit is uitermate solidair ten opzichte van de ondernemende ZZP'er die nu wel elk jaar een appeltje voor de dorst opzij legt. We kunnen de lasten niet blijven neerleggen bij de ondernemers onder de ZZP'ers."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.