Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Overheid grote stimulator payrollbranche in 2015'

14 januari 2015 - De overheid wil payrolling ontmoedigen, en neemt zelf het voortouw door te stoppen met payrollcontracten. Het curieuze is dat de overheid met haar wetgeving er juist voor zorgt dat ondernemers in 2015 méér voor payrolling gaan kiezen.

Dat stelt Jan Meulendijks, initiator van Payroll.nl. Meulendijks noemt de Wet Werk en Zekerheid, die in 2015 gefaseerd wordt ingevoerd, als voorbeeld. Met deze wet wil de overheid er voor zorgen dat werkgevers sneller en vaker vaste contracten geven aan flexwerkers. Dat wordt getracht door de mogelijkheden van flexibele arbeidscontracten te beperken. Zo kunnen werkgevers vanaf 1 juli medewerkers slechts twee jaar op flexibele basis in dienst nemen, in plaats van drie jaar.
 
Flexbeperkende maatregelen
Meulendijks: "De flexbeperkende maatregelen staan haaks op de wens van ondernemers. In deze economisch onzekere tijden hebben zij juist behoefte aan meer flexibiliteit. Want de economie mag dan wel aantrekken, het broze herstel maakt bedrijven toch huiverig om extra werknemers vast in dienst te nemen. Flexwerkers via payrolling inzetten is dan een handig alternatief. Met payrolling kunnen medewerkers namelijk vijf en een half jaar lang worden ingezet op flexibele basis. Ook voor flexwerkers is dit prettiger. Zij hoeven niet om de twee jaar op zoek te gaan naar een nieuwe baan."
 
Doorbetalingsplicht
Ook de eerder ingevoerde lange doorbetalingsplicht bij ziekte drijft ondernemers richting payrolling. Meulendijks: "Werkgevers moeten zieke medewerkers twee jaar doorbetalen. Natuurlijk moet een zieke werknemer in zijn onderhoud kunnen voorzien, maar voor kleine ondernemers kan een langdurige zieke funest zijn. Met payrolling kan de doorbetalingsplicht worden overgenomen door het payrollbedrijf."

Minder risicovol werkgeverschap
Het is volgens Meulendijks vreemd dat de overheid payrolling wil ontmoedigen. "Nederland heeft ruim 630.000 werklozen. De drempel om hen aan te nemen wordt voor ondernemers steeds hoger dankzij de ingewikkelde en risicovolle arbeidswetgeving. Met payrolling kunnen de werkzoekenden op een snelle manier en zonder veel risico ingehuurd worden. Als de overheid payrolling echt wil ontmoedigen, dan moet werkgeverschap minder risicovol gemaakt worden."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

G. Mossink

15-01-2015 12:16  |  

Kijk dit is nou eens een duidelijk verhaal van iemand die het ziet-, en snapt, wat er in de praktijk gebeurd!
Dat Meulendijk daar zijn beroep van gemaakt heeft is prima (volgens criticasters zal hij voor eigen parochie preken. Maar doet verder niet ter zake).
Ik ervaar het dilemma en het probleem ook bijna dagelijks en ben het volledig mee eens met zijn artikel.
Recent werd me dat in een branche, de horeca, waarin ik niet werkzaam ben, nog eens bevestigd. Payrolling lijkt daar bijna aan de orde van de dag. Nog maar niet te spreken over de wijze waarop dat dan gaat. een compleet personeelsbestand werd van de een op de andere dag overgeheveld...

Onze volksvertegenwoordigers komen er waarschijnlijk pas achter wat ze uitgevoerd hebben als ze niet meer op het pluis zitten en zelf (als ondernemer of ZZP-er) weer aan de slag moeten op de arbeidsmarkt.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.