Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zelfstandige professional neemt revanche in 2015

13 januari 2015 - Zelfstandige professionals (zp’ers) nemen in 2015 revanche op organisaties die de afgelopen jaren onvoldoende hebben geïnvesteerd in goed opdrachtgeverschap en hun beleid omtrent de flexibele schil.

Veel organisaties zijn de afgelopen jaren onzorgvuldig omgegaan met zp’ers en een groot deel van de zelfstandigen voelde zich ondergewaardeerd en uitgemolken. Met de aantrekkende economie worden de rollen omgedraaid en komt de macht, dankzij een breed aanbod aan opdrachten, bij zelfstandigen te liggen. Voor inhurende partijen wordt het lastiger om hun flexibele schil met de beste professionals in te vullen. Dat stelt ZP-Assist, onafhankelijke bemiddelingspartij voor zelfstandige professionals, naar aanleiding van een rondvraag onder zp’ers.
 
Bezuinigen op extern personeel
Door de economische crisis en sterke opkomst van disruptive bedrijven hebben veel organisaties in voorgaande jaren gekozen voor het bezuinigen op de inhuur van extern personeel. Het aantal beschikbare functies voor zp’ers slonk en ook de uurtarieven van zelfstandigen kwam zwaar onder druk te staan. Veel externe professionals moesten fors inleveren op hun uurtarief om contractopzegging te voorkomen, met als gevolg dat zp’ers zich gebruikt en ondergewaardeerd voelden.
 
Bemiddelingsbureaus onder vuur
De inhurende organisatie is niet de enige partij die kritiek te verduren krijgt in 2015, ook bemiddelingsbureaus waar voorheen mee werd samengewerkt liggen onder vuur. Zij hanteren vaak nog steeds een achterhaalde en flinke marge van gemiddeld twaalf procent op het uurtarief. De zp’er wordt echter steeds professioneler en zal in de toekomst steeds minder gebruik maken van traditionele bemiddelingsbureaus. Zij hebben behoefte aan direct contact met de organisatie. Traditionele bemiddelingsbureaus stellen de belangen van de zp’er vaak onderschikt aan die van de inhurende organisatie en dit pikken zelfstandigen niet meer.
 
Meer macht voor zp'er
Niels Huismans, Business Developer bij ZP-Assist: "Ik ben ervan overtuigd dat de zp’er meer en meer macht krijgt in de aankomende jaren. Voor inhurende partijen wordt toegang tot deze groep cruciaal en ik denk dat bedrijven die voorgaande jaren een zp-vriendelijk beleid hebben gevoerd, hier in 2015 van profiteren. Zp’ers hebben een ruimere keuze aan opdrachten en gaan kiezen voor organisaties met een goede reputatie wat betreft opdrachtgeverschap. Organisaties die voorgaande jaren niet of nauwelijks in hun flexibele schill hebben geïnvesteerd, hebben het nakijken. 2015 wordt het jaar van revanche voor de zp’er."

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Michel Piedfort

19-01-2015 07:49  |  

ZZp'ers zijn tijdens de crisis deels noodgedwongen geweest om anders te gaan prospecteren. De vraag naar opdrachten liep terug. Als dan de oude vertrouwde tussenbureaus ook bijna geen opdrachten hebben of als je daar telkens uit de boot valt, dan schiet er niets op dan zelf rechtstreeks klanten te gaan zoeken.

De zzp'ers die geinvesteerd hebben in het aanleggen van een eigen netwerk zullen hier bij het aantrekken van de economie de vruchten van dragen.

Peter De Bruyn

19-01-2015 09:19  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.