Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

17 januari 2011 - Werkgevers kunnen een aanzienlijke vermindering van de administratieve lastendruk tegemoet zien als de uitwisseling van gegevens voor collectieve verzekeringscontracten efficiënter wordt georganiseerd.

Daarbij gaat het onder meer om gegevens voor de loonadministratie, pensioen en arbeidsongeschiktheid. Via het gemak van één gestandaardiseerde wijze voor gegevensuitwisseling kan dubbel werk worden voorkomen en tegelijkertijd de betrouwbaarheid van gegevens worden verbeterd. 

Intentieverklaring
Deze uitgangspunten staan centraal in een intentieverklaring die het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), het Standaardisatie Instituut voor Verzekeringen in de Intermediairbranche (SIVI) en het Verbond van Verzekeraars op vrijdag 14 januari hebben ondertekend. De drie partijen gaan onderzoeken op welke wijze de gegevensaanlevering en gerelateerde dienstverlening tussen de partijen zo efficiënt mogelijk kan worden geregeld. Doel van de samenwerking is om uiteindelijk te komen tot een efficiëntere administratie en daarmee een lastenverlichting bij werkgevers. 

Administratieve kluwen
In de huidige situatie hebben werkgevers te maken met een veelheid aan partijen en administratiesystemen waaraan zij gegevens moeten verstrekken. Daarbij hanteren de diverse betrokken partijen soms uiteenlopende definities. Deze administratieve kluwen is tijdrovend en kan tot gevolg hebben dat gegevens onjuist of onvolledig worden ingevoerd. 

Eén loket
In de huidige structuur valt veel te verbeteren, vinden UWV, SIVI en het Verbond van Verzekeraars. Als via een gestandaardiseerde wijze gegevens worden geleverd, kunnen werkgevers, verzekeraars en intermediair voortaan bij één loket terecht. Op deze manier kunnen zij over dezelfde gegevens beschikken als voorheen, maar hoeven daarvoor niet langer meerdere administraties te raadplegen. In de intentieverklaring wordt afgesproken dat de komende maanden een voorstel voor de standaardisatie van de wijze van gegevensuitwisseling nader wordt uitgewerkt. 

Minder lasten
De intentieverklaring past in een meerjarig programma van de rijksoverheid om de administratieve lastendruk voor burgers en bedrijven terug te dringen. Al in 1999 stelde het Rijk in het programma 'Stroomlijning Basisgegevens' dat het motto bij gegevensuitwisseling zou moeten zijn: 'eenmalig vragen, meervoudig gebruiken'. Ook in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte is administratieve lastenverlichting voor het bedrijfsleven een van de doelstellingen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.