Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Innovatie moet je niet teveel willen sturen'

24 december 2014 - De ruime aandacht voor innovatie, als instrument om de maatschappij en economie op te krikken, is volkomen terecht. Eén dag meelopen met een willekeurige incubator en u voelt het bijna tastbare  enthousiasme van jonge wereldveroveraars.

Niet denken in beperkingen, maar in ‘wat als’. Elke uitvinder, jong of oud, die zichzelf deze vraag stelt heeft het innovatiehart op de goede plaats zitten. En mooi dat dit door Nederlandse en Europese overheden wordt gestimuleerd. Eén puntu van advies aan de subsidieverstrekkers hebben we wel: wilt u echt out-of-the-box innovaties stimuleren, houd dan de behoefte om te sturen op de uitkomst zoveel mogelijk in bedwang.  Dit stellen Mariu Bakker en Erwin Riedstra van PNO Consultants.

To cross or not to cross
Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, EFRO, komt vanaf 2015 in Nederland subsidie beschikbaar voor innovatie. De regio West-Nederland, bestaande uit Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland, heeft een slordige 190 miljoen euro ‘te verdelen’. Dat is veel geld en het is belangrijk dat dit geld goed wordt besteed. Basisvoorwaarden om voor de EFRO-subsidie in aanmerking te komen: een innovatie moet marktpotentieel hebben en het MKB moet meer betrokken worden. So far, so good. Echter, deze basisvoorwaarden worden aangevuld met cross-sectorale doelen. Hiermee wordt gedoeld op samenwerking tussen bedrijven uit verschillende topsectoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een food-bedrijf dat samen met een health-bedrijf innoveert.

Regio West-Nederland omarmt alle topsectoren – en dat is goed!
Cross-sectoraal innoveren: het klinkt uitdagend. Stap over de grenzen van uw eigen topsector en u krijgt nieuwe inzichten. Dat zal in veel gevallen zeker ook zo werken, maar uit de praktijk blijkt dat het lastig is om sectorspecifieke kennis op een goede manier in andere sectoren te verspreiden en vervolgens te transformeren tot innovaties. Ieder landsdeel was bij het opstellen van de innovatie-strategieën vrij om te kiezen voor bepaalde topsectoren, om deze zo extra te kunnen stimuleren. Regio West juicht cross-sectorale samenwerking juist toe door geen keuze te maken voor specifieke topsectoren. Hiermee laten ze ruimte voor verrassende en innovatieve samenwerkingsproducten die op een natuurlijke manier gevormd worden en cross-overs maken. Uiteindelijk verwacht PNO dat dit zal leiden tot een grotere variatie aan aangeboden producten en door de heldere beoordelingscriteria kan regio West alsnog op een gefocuste wijze de beste producten selecteren.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.