Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Albert Heijn (83) overleden

14 januari 2011 - Op 83-jarige leeftijd is gisteravond Albert Heijn in alle rust overleden. Als kleinzoon van de oprichter van de gelijknamige supermarktketen bracht hij als topman van 1962 tot 1989 het concern Ahold (daarvoor Albert Heijn NV) tot ongekende hoogte.

Heijn overleed in zijn 19e-eeuwse kasteel Puddlestone Court, waar hij sinds de jaren negentig woonde.

Bloeiende keten
Albert Heijn woonde al vele jaren in Engeland en was formeel niet meer bij Ahold betrokken. Hij begon in 1949 bij het bedrijf en was van 1962 tot 1989 voorzitter van de raad van bestuur. In die periode maakte hij van Albert Heijn een bloeiende supermarktketen. Daarvoor kreeg hij diverse onderscheidingen.

Hij was de broer van Gerrit Jan Heijn, die in 1987 werd ontvoerd en vermoord. 

Streepjescode
Albert Heijn stond bekend als de vader van de Nederlandse supermarkt. Hij stond aan de wieg van de zelfbediening en voerde ook de streepjescode in.

In 1951 liet zijn vader hem helpen bij een proef met een zelfbedieningswinkel. Het was voor het eerst dat Nederlanders met een mandje of karretje winkelden en het werd een succes.

Ook de streepjescode op producten, die het afrekenen zou vereenvoudigen, was zijn initiatief. Later kreeg hij er van de Belgische koning de Orde van Leopold II voor. Ondanks alle onderscheidingen bleef hij zich aanduiden als kruidenier en bleef hij zuinig zegeltjes sparen, zo meldt NOS.

Afscheidsberichten
Op condeleance.nl waren vannacht al tientallen afscheidsberichten te lezen.

Albert Heijn was enigszins mediaschuw, waardoor over hem feitelijk weinig bekend is. Klik hier voor zijn Wikipedia-profiel. Op Volkskrant.nl staat een mooi persoonlijk profiel op basis van zijn eigen memoires.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.