Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB’ers Flevoland verwachten vaakst omzetstijging

5 december 2014 - Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf, gevestigd in de provincie Flevoland, verwachten het vaakst van alle provincies het jaar af te kunnen sluiten met omzetgroei. Van hen denkt 67 procent voor het einde van dit jaar groei in omzet te realiseren.

Daarentegen verwachten de Friese MKB’ers het vaakst van alle provincies te krimpen: bijna twintig procent rekent erop aan het einde van dit jaar een omzetdaling te noteren. Dit blijkt uit de monitor van Unique en TNO over het MKB. Hierin zijn 1.585 MKB’ers (tot 500 medewerkers) ondervraagd over de bedrijfseconomische ontwikkelingen en het innovatief vermogen van hun bedrijf. De onderzoeksresultaten zijn gebundeld in de jaarlijkse MKB Marktmonitor.

Omzetontwikkeling 2013
Als er gekeken wordt naar de gerealiseerde omzetontwikkeling in 2013, blijkt dat ondernemers uit Overijssel het vaakst groei hebben gerealiseerd (46 procent). Drenthe heeft het vaakst een krimp moeten constateren (43 procent).

Personele ontwikkelingen
De provincie Utrecht huisvest de meeste MKB’ers die denken te groeien in personeelsaantallen. 37 procent verwacht dat hun personeelsbestand aan het einde van dit jaar is gegroeid ten opzichte van 2013. Drenthe en Limburg komen op dit vlak minder positief uit de bus. In deze twee provincies verwacht negentien procent dat het personeelsbestand kleiner wordt. Drenthe heeft ten opzichte van de overige elf provincies het vaakst geen flexibele werknemers in dienst (33 procent), Limburgse ondernemers maken juist het vaakst wel gebruik van flexibele werknemers (87 procent).

Innoveren per provincie
De provincie Zeeland vindt zichzelf het vaakst innovatief: 55 procent van de Zeeuwse MKB’ers is het eens met stelling ‘Onze organisatie is vaak één van de eerste met nieuwe producten of diensten’. Ondernemers uit Drenthe zijn het hier het vaakst mee oneens (43 procent). Ook de uitgaven aan innovaties verschillen sterk per provincie. Zo legt de provincie Groningen het vaakst meer dan een half miljoen euro opzij voor innovaties: zeventien procent van de ondernemers. Hun Friese buren lijken juist het minst aan innovatie te besteden. Bijna de helft (48 procent) geeft aan er minder dan 25.000 euro aan uit te geven.
Raymond Puts, algemeen directeur van Unique: "De resultaten uit de MKB Marktmonitor geven ons weer een mooi inzicht in hoe Nederlandse ondernemers uit alle windstreken ervoor staan. Geen provincie is hetzelfde en dat is duidelijk terug te zien. Nu het einde van het jaar in zicht is, is het interessant om je als ondernemer te vergelijken met provinciegenoten. Daarnaast kunnen de cijfers als inspiratiebron dienen voor de plannen van aankomend jaar."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.