Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
24 november 2014
 

Belastingaangifte ondernemers makkelijker

 
 

Middelgrote ondernemingen zijn wereldwijd minder tijd kwijt om hun belastingaangifte in te vullen. Het aantal uren dat ondernemers kwijt zijn aan alle verplichtingen is met vier uur afgenomen ten opzichte van vorig jaar.

Dit blijkt uit Paying Taxes, een onderzoek van PwC en de Wereldbank. Paying Taxes vergelijkt de belastingdruk en de belastingsystemen van 189 landen met elkaar. De ranking is een indicator voor de fiscale druk waar ondernemers mee te maken hebben.

Belastingdruk
Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde wereldwijde belastingdruk op 40,9 procent ligt - voor Nederlandse ondernemers is dat 39 procent - en dat ondernemers 264 uur per jaar kwijt zijn aan aangifteverplichtingen. Het aantal betalingen dat ondernemers voor hun belastingafdracht jaarlijks moeten doen, is bijna 26. Nederland doet het fors beter met slechts negen betalingen.

Elektronisch indienen
Sytso Boonstra, voorzitter van de belastingpraktijk van PwC, ziet grote verschillen voor ondernemers ten opzichte van de eerste editie van Paying Taxes uit 2004. "Door de opkomst van het elektronisch indienen, zijn ondernemingen fors minder tijd kwijt aan alle administratie. Voor middelgrote ondernemingen is dit op jaarbasis met bijna tien volle werkdagen per jaar verminderd. Van de 379 belastinghervormingen die we wereldwijd sinds 2004 hebben gezien, zijn er 105 gerelateerd aan electronisch indienen."

Wereldwijde belastingsystemen
Toch ziet Boonstra nog genoeg reden om veel aandacht te besteden aan belastingsystemen wereldwijd. "Paying Taxes laat zien dat er wereldwijd vooruitgang is geboekt met herziening van het belastingstelsel, maar is nog steeds veel werk aan de winkel. Vereenvoudiging van het belastingstelsel heeft nog steeds absolute prioriteit en daar moeten we op blijven inzetten. Ook in Nederland is dit het geval. Een moderner belastingsysteem kan definitief economisch herstel ook weer aanjagen."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken