Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Gemeentelijke lasten voor ondernemers toch omhoog

12 januari 2011 - Bereid u maar vast voor op een duurder jaar, helemaal als u in de horeca actief bent: ondernemers in het MKB wacht een stijging van de gemeentelijke lasten van gemiddeld 3,5 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS onder 222 van de in totaal 418 gemeenten.

Als de toeristenbelasting wordt meegerekend komt de stijging op 4,8 procent. Horecabedrijven mogen deze belasting doorberekenen aan hun klanten, maar doen dit vaak niet om de prijzen nog een beetje in toom te houden. Lodewijk van der Grinten, directeur van Koninklijke Horeca Nederland noemt de verhoging 'dramatisch'. "De kosten blijven stijgen, terwijl de verkoop terugloopt en we kunnen moeilijk vijf euro voor een kop koffie vragen." 

Hotel NOS
De NOS berekende in overleg met MKB Nederland voor 222 gemeenten de lasten voor een fictief hotel-restaurant met zes kamers en een terras, midden in het centrum. In de berekening werden vijf belastingen meegeteld: ozb, reclamebelasting, toeristenbelasting, rioolheffing en , precariobelasting (belasting op zaken als luifels en winkeluitstalling op of boven gemeentelijke grond) en gekeken hoeveel de totale lastendruk zou stijgen in 2011. De verschillen tussen de gemeenten bleken groot. In de West-Friese gemeente Koggenland zou de ondernemer 1.141 euro kwijt zijn, in een grote toeristische trekpleister als Maastricht maar liefst 21.793 euro. 

Crisis
In oktober riep MKB-Nederland alle gemeenten in een brief op hun eventuele financiële problemen als gevolg van de crisis niet af te wentelen op het bedrijfsleven. Het lijkt er nu dus op dat de meeste gemeenten hier geen gehoor aan hebben gegeven. De ozb-tarieven zijn niet of nauwelijks gestegen, maar dat geldt niet voor de reclame- en de toeristenbelasting.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.