Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
11 januari 2011
 

Freelance ICT-ers wacht goed 2011

 
 

De interim ICT-markt is in 2010 langzaam maar structureel verbeterd, zo blijkt uit de IT-Contracts Flex-index. Deze marktmonitor toont aan dat de inzet van zelfstandige ICT-specialisten afgelopen jaar substantieel meer gevraagd werd dan in 2009.

De Flex-index startte 2010 op 67 punten, beleefde in november een top op 106 punten en sloot het jaar af op 87 indexpunten (januari 2008=100 punten). 

Marktsegment
Het sentiment onder recruiters werkzaam op de interim IT-markt is in 2010 positiever geworden maar is nog wel sterk afhankelijk van het marktsegment waarin men opereert. Binnen de ene sector heeft men nog veel last van druk op tarieven, marges en slecht betalingsgedrag terwijl in de andere de tarieven alweer omhoog zijn bijgesteld om maar sneller de juiste ICT-specialist aan te kunnen trekken. Verder is er een duidelijk verschil in investeringsgedrag; binnen de overheid zit de hand nog stevig op de knip met als gevolg dat recruiters die zich op hierop richten niet zo positief zijn, terwijl recruiters die bijvoorbeeld in de bankensector actief zijn een stuk positiever naar 2011 kijken. 

Zoekintensiteit daalt
De intensiteit waarmee IT-specialisten op zoek zijn naar een nieuw project, is in de tweede helft van 2010 langzaam gedaald. Dit is een indicatie dat steeds meer ZZP'ers weer aan de slag zijn. Voorlopig valt er nog niet te spreken van een krappe ICT arbeidsmarkt, maar duidelijk is wel dat de vraag naar interim expertise stijgend is, terwijl ICT'specialisten minder actief zoekend zijn naar nieuwe projecten. 

Eigen business units
Een opvallende ontwikkeling in het afgelopen jaar is geweest dat steeds meer ICT-dienstverleners de bemiddeldingsbureaus uitschakelen en ze zelf business units inrichten om freelancers bij eindklanten te bemiddelen. Steeds meer ICT bedrijven huren nu rechtstreeks ZZP-ers in en spelen op die manier niet alleen actiever in op een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt maar krijgen daarnaast ook meer controle over de werving van specialisten en hun tariefstelling. 

Meer keuze
IT-Contracts verwacht een goed jaar voor freelance ICT-ers. De vraag naar hun inzet zal vooral in de tweede helft van het jaar explosief groeien en daarnaast komen er dus ook meer en andere typen partijen bij die dingen om de gunsten van de freelancer. In 2011 zal hij dan ook meer keuzemogelijkheden hebben wanneer hij zoekt naar een nieuwe opdracht.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Financiele schade beperken als zzp'er: welke verzekeringen zijn belangrijk?
De financiele schade voor uiteenlopende risico's is te beperken met zzp verzekeringen.
E-rijden nog steeds beloond
Het aantal elektrische auto's neemt toe. Vorig jaar zijn er weer meer volledig elektrische auto's verkocht.
Fleet Management inzetten voor uw bedrijf: dit zijn de voordelen
Steeds vaker wordt er binnen bedrijven die te maken hebben met transportkosten en logistiek, gebruik gemaakt van Fleet management.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Welke hypotheek past bij de zzp'er?
Hoeveel hypotheek je als zzp’er kunt krijgen hangt af van een aantal zaken. De hoogte van je inkomen is natuurlijk van het grootste belang.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken