Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
11 januari 2011
 

Freelance ICT-ers wacht goed 2011

 
 

De interim ICT-markt is in 2010 langzaam maar structureel verbeterd, zo blijkt uit de IT-Contracts Flex-index. Deze marktmonitor toont aan dat de inzet van zelfstandige ICT-specialisten afgelopen jaar substantieel meer gevraagd werd dan in 2009.

De Flex-index startte 2010 op 67 punten, beleefde in november een top op 106 punten en sloot het jaar af op 87 indexpunten (januari 2008=100 punten). 

Marktsegment
Het sentiment onder recruiters werkzaam op de interim IT-markt is in 2010 positiever geworden maar is nog wel sterk afhankelijk van het marktsegment waarin men opereert. Binnen de ene sector heeft men nog veel last van druk op tarieven, marges en slecht betalingsgedrag terwijl in de andere de tarieven alweer omhoog zijn bijgesteld om maar sneller de juiste ICT-specialist aan te kunnen trekken. Verder is er een duidelijk verschil in investeringsgedrag; binnen de overheid zit de hand nog stevig op de knip met als gevolg dat recruiters die zich op hierop richten niet zo positief zijn, terwijl recruiters die bijvoorbeeld in de bankensector actief zijn een stuk positiever naar 2011 kijken. 

Zoekintensiteit daalt
De intensiteit waarmee IT-specialisten op zoek zijn naar een nieuw project, is in de tweede helft van 2010 langzaam gedaald. Dit is een indicatie dat steeds meer ZZP'ers weer aan de slag zijn. Voorlopig valt er nog niet te spreken van een krappe ICT arbeidsmarkt, maar duidelijk is wel dat de vraag naar interim expertise stijgend is, terwijl ICT'specialisten minder actief zoekend zijn naar nieuwe projecten. 

Eigen business units
Een opvallende ontwikkeling in het afgelopen jaar is geweest dat steeds meer ICT-dienstverleners de bemiddeldingsbureaus uitschakelen en ze zelf business units inrichten om freelancers bij eindklanten te bemiddelen. Steeds meer ICT bedrijven huren nu rechtstreeks ZZP-ers in en spelen op die manier niet alleen actiever in op een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt maar krijgen daarnaast ook meer controle over de werving van specialisten en hun tariefstelling. 

Meer keuze
IT-Contracts verwacht een goed jaar voor freelance ICT-ers. De vraag naar hun inzet zal vooral in de tweede helft van het jaar explosief groeien en daarnaast komen er dus ook meer en andere typen partijen bij die dingen om de gunsten van de freelancer. In 2011 zal hij dan ook meer keuzemogelijkheden hebben wanneer hij zoekt naar een nieuwe opdracht.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Smart IM vindt groeipartner in Capital A
Smart IM, toonaangevend online marketingbureau, kondigt nieuwe aandeelhouders aan. Capital A verkrijgt meerderheidsbelang. Smart IM ziet deze ontwikkeling als startschot voor een nieuwe groeifase.
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken