Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Verzuimkosten onbeheersbaar door gelegenheidscollectiviteiten

29 september 2014 - Er moet een verbod op gelegenheidscollectiviteiten komen om verzuimkosten betaalbaar te houden. De lage premies van die collectiviteiten zijn oneerlijke concurrentie voor het duurdere zorgcollectief van de werkgever, waarin duidelijke afspraken staan over een eerlijke verdeling van verzuimkosten.

Dit stelt Aon. In de praktijk kunnen werknemers vaak kiezen uit verschillende collectiviteiten. Voorbeelden van gelegenheidscollectiviteiten zijn sportverenigingen en buurtsupers die een zorgcollectief aanbieden. Werknemers letten bij de keuze voor een collectief vooral op de premie en gaan minder vaak voor de kwaliteit en toegevoegde waarde van een werkgeversverzekering. Dat hindert werkgevers bij het beheersen van de verzuimkosten.

Werkgevers betalen de helft
Er is volgens Aon sprake van oneerlijke concurrentie omdat werkgevers ongeveer de helft van de zorgkosten betalen, maar weinig sturingsmogelijkheden hebben om die zorgkosten te beheersen. Ter illustratie wijst Aon op de Zorgverzekeringswet, waar in 2015 ruim 43 miljard euro voor nodig is. De helft van dat bedrag moet worden opgebracht vanuit de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet, die voor het grootste deel door werkgevers wordt betaald.

Daling werkgeversbijdrage tijdelijk
Dat de werkgeversbijdrage aan de Zorgverzekeringswet in 2015 daalt van 7,5 naar 6,95 procent is volgens Aon slechts een tijdelijk gelukje voor werkgevers. De daling is een correctie op de te hoog ingeschatte gemiddelde nominale premie in 2014.

Steun van SER-advies
Het pleidooi van Aon voor het verbod van gelegenheidscollectiviteiten vindt steun in een recent advies van de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarin staat dat arbeidsgerelateerde zorg veel beter ingezet kan en moet worden. De SER ziet een belangrijke rol voor zorgverzekeraars in het speelveld van arbeidsgerelateerde zorg. Hiervoor is het van belang dat werkgevers invloed kunnen uitoefenen op de keuzes van de werknemer voor een zorgverzekering. Een werkgever heeft er belang bij dat zijn werknemers deelnemen aan het zorgcollectief, dat ingezet kan worden voor arbeidsgerelateerde zorg en op termijn kan leiden tot lagere verzuimkosten en hogere inzetbaarheid van de werknemers.

Collectief verzekeren blijft mogelijk
"Een verbod op gelegenheidscollectiviteiten hoeft niet te betekenen dat Nederlanders zich niet meer collectief kunnen verzekeren," zegt Daniël Rijnbeek, Managing Consultant bij de afdeling Corporate Wellness van Aon. "Echte belangenbehartigers zoals patiëntenverenigingen of gemeentelijke sociale diensten kunnen, net als werkgevers, een zorgcollectief sluiten waarbij met de zorgverzekeraar maatwerkafspraken worden gemaakt voor gerichte inzet van preventieve en curatieve zorg."

Zorgcollectief als instrument
Aon erkent dat een zorgcollectief een belangrijk instrument kan zijn in het kader van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers, net als bij de re-integratieverplichtingen van werkgevers bij ziekte en verzuim. "Een zorgcollectief kan voorkomen dat de werkgever kosten moet maken als de werknemer onvoldoende verzekerd blijkt," aldus Rijnbeek.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.