Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Meer taxibedrijven failliet in 2014

10 september 2014 - Het aantal failliete taxibedrijven is in de eerste acht maanden van 2014 met vijftien procent gestegen ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar.

Dat heeft Faillissementsdossier.nl bekendgemaakt. De toename is opmerkelijk: in totaal daalde het aantal bedrijven en instellingen dat failliet ging met bijna een kwart. Er gingen in de maanden januari tot en met augustus 44 taxibedrijven bankroet. Als deze lijn doorzet stijgt het aantal failliete ondernemers in de taxibranche dit jaar naar 66. Dat is maar liefst een derde meer dan gemiddeld in de afgelopen jaren.

Prijsspiraal
De belangrijkste oorzaken van de toename lijken de neerwaartse prijsspiraal en de dalende omzetten in het zorgvervoer. De prijzen dalen al een aantal jaren. Dat komt door de grote concurrentie bij aanbestedingen. De omzetten dalen omdat er door bezuinigingsmaatregelen steeds minder mensen in aanmerking komen voor zorgvervoer.
Met het vervoer van kwetsbare leerlingen, gehandicapten, ouderen en andere passagiers met een zorgbehoefte zijn wekelijks zo’n 650 duizend ritten gemoeid. Dat is tweederde van het totale aantal taxiritten per week.

Noodklok
KNV Taxi luidde eerder dit jaar al de noodklok over de dalende vergoedingen. Volgens de brancheorganisatie moeten veel taxiondernemers geld toeleggen op het vervoer van mensen met een zorgindicatie. Duizenden chauffeurs dreigen hierdoor hun vaste contracten te verliezen. Hubert Andela, secretaris van KNV Taxi: "Wij begrijpen dat de prijzen  van het zorgvervoer voor de maatschappij van belang zijn, maar we vrezen dat de dalende vergoedingen op den duur ook ten koste zullen gaan van de kwaliteit van het vervoer van kwetsbare reizigers."

Uber
De taxibranche kent sinds kort ook een nieuwe speler: Uber, een bedrijf dat taxi's levert via een app. Ondanks de vele publiciteit, is de concurrentie van deze nieuwkomer vooralsnog te verwaarlozen, meent Andela.

Broos herstel
Het totale aantal failliete bedrijven en instellingen daalde in de eerste acht maanden van dit jaar met 24 procent tot 6832. De daling is volgens Faillissementsdossier een gevolg van het voorzichtig aantrekken van de economie en het eveneens nog broze herstel van het consumentenvertrouwen.
Vooral in de bouw en in de detailhandel legden minder bedrijven het loodje. In de bouw daalde het aantal faillissementen met bijna 40 procent tot 725. Er gingen veel minder schilders en installateurs onderuit. Ook is het aantal failliete projectontwikkelaars gehalveerd.
Op provinciaal niveau nam het aantal faillissementen in de eerste acht maanden van dit jaar het sterkst af in Zeeland. Zuid-Holland, waar twintig procent minder bedrijven en instellingen bankroet werden verklaard, blijft met 1266 faillissementen koploper.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.