Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vind uw nieuwe werknemers mobiel

10 september 2014 - Uit een representatieve steekproef van Indeed onder 1.726 (potentiële) werkzoekenden blijkt dat maar liefst 61 procent van hen zich met behulp van een smartphone of tablet oriënteert op de arbeidsmarkt.

Slechts elf procent van de ondervraagden gebruikt ook daadwerkelijk een mobiel apparaat om vervolgens te solliciteren.
Hoewel sollicitanten nog overwegend online solliciteren vanuit huis op hun pc of laptop, geeft 62 procent aan dat ze bereid zijn om hun sollicitatie via de smartphone te versturen, mits ze er zeker van kunnen zijn dat potentiële werkgevers de per mobiel verstuurde sollicitatie net zo serieus nemen als een op de traditionele wijze verstuurde sollicitatie.

Werkzoekenden zijn gehaast
Werkgevers en eigenaren van vacaturesites moeten zich volgens de onderzoekers realiseren dat sollicitanten zich steeds minder tijd gunnen om een nieuwe, geschikte baan te zoeken. 30 procent van de werkzoekenden trekt minder dan een uur uit voor de zoektocht naar een nieuwe baan. Ze werpen een snelle blik op de openstaande vacatures en het aanbod van werkgevers en concluderen op basis van deze snel gescande informatie of het de moeite waard is om te solliciteren. Werkzoekenden zijn gehaast. In dat licht is het niet vreemd dat een heldere functie- en taakomschrijving doorslaggevend zijn bij de primaire beslissing om überhaupt te solliciteren. Het geboden salaris, de secundaire arbeidsvoorwaarden en carrièreperspectieven wegen op dat moment even minder zwaar.

Kansen voor werkgevers
Opmerkelijk is dat de meerderheid van de respondenten, bijna 70 procent, openstaat voor nieuwe carrièreperspectieven. Enerzijds omdat ze toe zijn aan een nieuwe carrièrestap, anderzijds omdat er een noodzaak is om in actie te komen. Daarnaast is er een grote groep die de mogelijkheden op de arbeidsmarkt altijd scherp in de gaten houdt.
Werkgevers dienen op deze kansen in te spelen door potentiële sollicitanten niet alleen een aantrekkelijke functie en een scherp concurrerend aanbod te presenteren, maar ook te zorgen voor een soepele sollicitatieprocedure. Dit betekent dat kandidaten snel, efficiënt en desgewenst online via de mobiele telefoon moeten kunnen solliciteren. Alleen op die manier kunnen werkgevers zich in positieve zin onderscheiden ten opzichte van hun belangrijkste concurrenten en de meest getalenteerde mensen aantrekken.

Geen toekomstmuziek
Sander Poos, managing director Benelux bij Indeed, reageert op de onderzoeksresultaten: "Werkzoekenden moeten in de gelegenheid worden gesteld om te solliciteren op de manier die hen het beste uitkomt, ongeacht het tijdstip en de locatie waar ze zich op dat moment bevinden. Uit eigen onderzoek van Indeed blijkt dat werkgevers die sollicitanten in de gelegenheid stellen om mobiel te solliciteren twee keer zo vaak kandidaten krijgen met de juiste kwalificaties in vergelijking met sollicitaties die verstuurd zijn via de desktop computer. Meer dan 50 procent van al het internetverkeer dit jaar op de Nederlandse website van Indeed was afkomstig van mobiele apparaten. Het Nederlandse bedrijfsleven kan het online zoeken naar vacatures via smartphones en tablets dan ook niet langer afdoen als toekomstmuziek. De nieuwe manier waarop werknemers zich oriënteren op een nieuwe uitdaging is allang realiteit."

Talent heeft geen geduld
Poos voegt hier nog aan toe: "Werkgevers moeten onder ogen zien dat talentvolle mensen meestal weinig geduld hebben. Als ze niet op de juiste manier door werkgevers worden bejegend, kloppen ze bij een ander bedrijf op de deur. Om op een concurrerende arbeidsmarkt de high potentials aan te trekken, zullen werkgevers in staat moeten zijn om hun vacatureaanbod op maat te maken. Er is namelijk een hele nieuwe generatie van werknemers opgegroeid die in principe al hun zaken afhandelen met de mobiele telefoon. Om als een serieuze partij te worden beschouwd in de wereldwijde war for talent, zullen bedrijven kandidaten die zich op de arbeidsmarkt begeven desgewenst de juiste hulpmiddelen moeten verschaffen waarmee ze hun ambities kunnen waarmaken. Een goed functionerende en betrouwbare vacature app waarmee je direct online kunt solliciteren, is in dit verband een must."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.