Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

22 miljoen inzetbaarheidsubsidie: mooi en beperkt tegelijk?

2 september 2014 - Een leven lang inzetbaar zijn, mede mogelijk gemaakt door werkgevend Nederland?! Enkele jaren geleden ondenkbaar en binnenkort misschien wel realiteit. De verwachting is dat de interesse van werkgevers in inzetbaarheidsbeleid snel stijgt.

Met de (aanstaande) ontwikkelingen en nieuwe wetgeving, is het meer dan ooit in het organisatiebelang om het team vitaal en inzetbaar te houden. Het ministerie organiseert de ESF regeling voor Duurzame Inzetbaarheid met in totaal 22 miljoen euro subsidie. "De ESF subsidie voor duurzame inzetbaarheid is een mooie regeling waardoor werkgevers nu mogelijk wel iets kunnen doen." Aan het woord is Jeroen van Zwieten, directeur van Holland Fit. "De regeling is goed gebracht. Organisaties worden aangespoord zich te bekommeren om het welzijn van medewerkers. Dat de overheid daar opnieuw een bijdrage aan levert, is een goed signaal. Maar vergis je niet, 22 miljoen is volstrekt onvoldoende om alle aanvragen te ondersteunen."

Verwachtingen overtreffen het budget?
Eerder bleek de belangstelling voor dergelijke overheidssteun, wat betreft de vitaliteit van medewerkers, behoorlijk. In 2011/2012 werd binnen de regeling ‘sociale innovatie, vitale bedrijven’ voor meer dan 80 miljoen aan voorstellen ingediend door BV Nederland. "Dit jaar zal er opnieuw meer vraag dan aanbod zijn," voorspelt Van Zwieten. "Tientallen organisaties hebben ons laten weten de regeling te willen gebruiken, de verwachtingen gaan ver overtroffen worden."
Onlangs werden nog vele miljoenen ter beschikking gesteld voor Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen om de arbeidsdeelname en -productiviteit te verhogen. "Zonde, de effectiviteit en betrokkenheid is daar veel lager," meent Van Zwieten. "Wanneer organisaties zelf investeren en direct begeleid worden door een professionele adviseur valt veel meer te bereiken."
Navraag bij het Agentschap SZW bevestigt de aanname van topdrukte en overinschrijving. Het risico dat organisaties zich bij voorbaat laten ontmoedigen door het beperkte budget, en dus hun tijd liever anders besteden, is aanwezig.

Succesvol aanvragen
Holland Fit verzorgde binnen de vorige ESF regeling veel succesvolle aanvragen. Van Zwieten rekent voor: "In 2011/2012 was het budget uiteindelijk 77 miljoen, waarmee bijna 4.300 aanvragen werden gehonoreerd. Met het huidige budget van 22 miljoen en 10.000 euro per aanvrager, kunnen in 2014 in totaal circa 2.200 organisaties subsidie toegekend krijgen."
"Door de rompslomp aan klantzijde te beperken, bijvoorbeeld door de aanvraag volledig te verzorgen, geven we zo veel mogelijk klantorganisaties kans op subsidie," vervolgt Van Zwieten. "ESF 2007-2013, waar ‘sociale innovatie, vitale bedrijven’ destijds toe behoorde, leverde schitterende projecten op. Duizenden organisaties grepen de kans ‘iets te gaan doen’.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.