Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Kosten besparen begint bij gezonde werknemers

1 september 2014 - Voor werkgevers wordt gezond personeel steeds waardevoller. Door modernisering van de Ziektewet dreigen zieke werknemers namelijk onbetaalbaar te worden.

De overheid verlegt sinds begin dit jaar de last van stijgende kosten van arbeidsongeschiktheid naar werkgevers. Daarbij geldt: hoe hoger het verzuim van medewerkers, hoe meer premie een bedrijf moet afdragen. Er is dus alles aan gelegen medewerkers gezond te houden. Hoe pak je dat als werkgever aan? Volgens Jenny Keijers, Marketing Executive BNLX van Viking zijn ergonomisch meubilair, beweging, gezond eten én het tegengaan van stressfactoren belangrijk.

Powernapplekken 
"Bedrijven als Nike en Google zorgen voor plekken waar werknemers een powernap kunnen doen. Maar ook Bill Clinton deed dutjes toen hij president van Amerika was, om zo minder last van spanning te hebben. Het tegengaan van stress houdt personeel alerter en productiever," legt Keijers uit. Stress heeft niet alleen met werkdruk te maken. Ook een goede werkomgeving en aandacht voor de werknemers tellen mee. "Veel werknemers zitten vrijwel de hele dag achter een computer. Het lichaam is echter niet gemaakt voor een eenzijdig bewegingspatroon. Het leidt veel te vaak tot lichamelijke klachten. Denk hierbij aan wat we voorheen RSI noemden. Inmiddels kenmerken we deze klachten met de termen KANS (klachten aan nek en schouders) of een muisarm." Keijers benadrukt de ernst van deze klachten. ‘Medewerkers kunnen zelfs voor langere duur uitvallen.’
 
Rugklachten
Elke werkgever kan helpen hun medewerkers gezond te houden. Zeker als zij weten dat een derde van het ziekteverzuim ontstaat vanwege rugklachten. Medewerkers denken nu eenmaal niet altijd aan hun zithouding. Ze zitten vaak onderuit gezakt, hetgeen leidt tot teveel druk op de tussenwervelschijven of overbelaste gewrichten. Het gevolg hiervan kan ziekteverzuim zijn. De kosten hiervoor kunnen voor werkgevers oplopen tot wel honderden euro’s per dag. Investeer daarom in goede bureaustoelen, zegt Keijers stellig. "Geef werknemers meubilair dat ergonomisch verantwoord is en op individuele lengte en gewicht instelbaar is. Juist in deze tijd van de flexwerkplekken is het des te belangrijker dat een gebruiker het meubilair eenvoudig kan instellen, zeker als hij dagelijks op een andere plek zit. Als u als werkgever het ziekteverzuim hierdoor kan terugdringen, is de investering in de stoel al snel terugverdiend."
 
Meet de houding
We krijgen steeds meer te maken met sensoren in onze leef- en werkomgeving. De stedelijke omgeving groeit snel. In deze zogenaamde Smart Cities, waar alles met elkaar verbonden is, ontstaan ook Connected Offices. Hierbij gaan we steeds meer data over bijvoorbeeld de werkhouding van medewerkers realtime opslaan. Deze informatie kan werknemers helpen bij een gezondere levensstijl. Keijers: "Denk aan bureaustoelen die een signaal geven zodra de gebruiker verkeerd zit. Maar er komen ook steeds meer gebruiksvriendelijke apps die consumenten en werknemers hierin ondersteunen. Kijk naar LUMOLift. Dat is een Amerikaanse start-up die met een kleine sensor bewegingen meet. Het is uitermate geschikt voor de werkomgeving, want de app werkt niet alleen op de mobiele telefoon, maar ook op de desktop. Zodra de sensor een verkeerde houding waarneemt, krijgt de drager een melding. En deze sensor meet ook het aantal voetstappen, de calorie-inname en geeft een seintje wanneer u te lang niet hebt bewogen. Dit soort apps gaan we in de komende jaren steeds meer tegenkomen."
 
Goede houding afdwingen
Maar ook nu is er al veel beschikbaar om te zorgen voor een ergonomische werkomgeving. Zo kennen we inmiddels bureaustoelen die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen die lang zijn en/of een zwaar postuur hebben. De stoelen zijn verkrijgbaar in verschillende standaardmaten. Mensen zijn fysiek echter nooit standaard gebouwd en daardoor beschikken de stoelen over de mogelijkheid ruggen en zittingen onderling uit te wisselen. Alleen op deze manier kunnen stoelen helemaal aangepast worden aan de gebruiker. Vaak zit het gemak ook in kleine accessoires zoals een speciale muis die een arm en pols als het ware ‘dwingt’ om een goede houding aan te nemen.
 Werkgevers die tegen de kosten van nieuw meubilair aanhikken, kunnen volgens Keijers met behulp van een simpele rekensom snel uitrekenen wat het kost als zij tien jaar lang de ziektekosten moeten doorbetalen. "Het is veel eenvoudiger en goedkoper als organisaties een gezonde werkomgeving creëren. Start met meubilair en goede voeding in het bedrijfsrestaurant. Zorg dat medewerkers hun stress kunnen ventileren of afblazen. U hoeft niet per se een fitnessruimte te hebben om dat voor elkaar te krijgen."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

RSI tips

26-09-2014 12:51  |  

Veel werkgevers hebben totaal geen benul van de klachten die kunnen ontstaan door bvb overmatig computerwerk. Als je ziet wat voor oude rommel er soms qua meubilair gebruikt wordt...

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.