Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 augustus 2014
 

Bedrijven moeten juist nu in de toekomst investeren

 
 

Nederland en Duitsland nemen internationaal een uitstekende positie in als het gaan om innovatie. Toch moeten ze constant alert blijven en juist nu in de toekomst investeren om de aansluiting bij opkomende economieën niet te verliezen.

Dat zeggen Duitse experts in een nieuwe online-film van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK). De innovatiedeskundigen, deels werkzaam voor Nederlandse chemiebedrijven, deden hun uitspraken in het kader van een Nederlands-Duits ondernemersforum bij chemieconcern Bayer.

Gebrek aan acceptatie
"Het gebrek aan acceptatie van innovatie en verandering is helaas typisch voor maatschappijen waarin het erg goed gaat," zegt Alexander Schumann, hoofdeconoom van de Deutscher Industrie- und Handelskammertag (DIHK). De politiek heeft volgens hem de opdracht om aan de burgers uit te leggen dat het alleen zo goed kan blijven gaan wanneer we innovatie ook toelaten. Ook het bedrijfsleven kan en moet daar volgens hem aan bijdragen.

Investeren in innovatie
Volgens Werner Fuhrmann, directeur Supply Chain en Specialty Chemicals bij AkzoNobel en tevens voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is het van groot belang dat innovatie ook gepaard gaat met investeringen: "In mijn werkveld heeft de helft van de patenten geen betrekking op nieuwe producten, maar op nieuwe processen die zorgen dat dingen op een betere, efficiëntere manier gebeuren. Dat kan alleen als je ook investeert. De investeringen in China zijn vijf keer zo hoog en groeien veel sneller dan die in Europa."

Onderwijs en onderzoek
Ook onderwijs en onderzoek spelen een belangrijke rol, zegt Rolf-Dieter Schwalb, Chief Financial Officer bij het Nederlandse chemieconcern DSM: "Het talent trekt daarheen waar de uitwisseling is, waar anderen zijn met wie ze zich verder kunnen ontwikkelen, waar bedrijven en universiteiten zijn die een vruchtbare voedingsbodem bieden. Kortom, waar alles bijeenkomt. Dat moeten we denk ik constant in de gaten houden".

De film is te bekijken op het YouTube-kanaal van de DNHK.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken