Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Grote zorgen over tempo aanpassing pensioenregelingen

18 augustus 2014 - Werkgeversvereniging AWVN maakt zich grote zorgen over het tempo waarin werkgevers en vakbonden (of ondernemingsraden) het eens worden over aanpassing van de pensioenregelingen.

Die aanpassing is noodzakelijk omdat op 1 januari 2015 nieuwe wettelijke pensioenregels van kracht worden. Pensioenregelingen die niet tijdig zijn aangepast, verliezen allerlei fiscale voordelen. Uit onderzoek van AWVN blijkt dat driekwart van de Nederlandse ondernemingen nog niet klaar is voor de nieuwe pensioenregels. Wel is 95 procent bezig met de gevolgen van de wijzigingen, maar de helft geeft aan dat gesprekken met vakbonden of ondernemingsraad zich nog in het beginstadium bevinden.

Hoge belastingaanslagen
De werkgeversvereniging zegt zich grote zorgen te maken. "De tijd dringt. Het is zo 1 januari. Als de regelingen dan niet zijn aangepast, kunnen werknemers hoge belastingaanslagen over hun pensioentegoed verwachten. Dat wil niemand – werkgevers niet en werknemers niet."

Verlaging opbouwpercentage
De belangrijkste wetswijziging op 1 januari volgend jaar is een verlaging van het maximale opbouwpercentage (het percentage van iemands loon dat jaarlijks voor zijn pensioen fiscaalvriendelijk mag worden gereserveerd) van 2,25 procent naar 1,875 procent. Bovendien is vanaf 1 januari 2015 geen fiscaalvriendelijke pensioenopbouw meer mogelijk over salaris boven de 100.000 euro, en is de pensioenleeftijd 67.

Lagere premies
De noodzakelijke aanpassing van de pensioenregelingen betekent in theorie lagere pensioenpremies en daardoor dus een kostenverlaging. Gevraagd naar de bestemming van dat geld, zegt een kwart van de respondenten het te willen gebruiken voor verhoging van de lonen. Een derde van de ondervraagden wil het geld gedeeltelijk daarvoor bestemmen. Volgens AWVN geeft dit ruimte in de cao-onderhandelingen. Die verlopen dit jaar bijzonder moeizaam, met name omdat werkgevers en vakbonden het moeilijk eens kunnen worden over loonsverhogingen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.