Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

VNO-NCW: schade sancties geschat op anderhalf miljard

13 augustus 2014 - De Russische handelssancties kosten de Nederlandse export zo'n anderhalf miljard euro. In handelscijfers van de Europese Commissie werd vorige week van een schadelast van een half miljard uitgegaan.

Dat zei voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer gisteren in Het Financieele Dagblad, zo meldt Nieuws.nl

Indirecte export
De Boer is een stuk pessimistischer dan Brussel, omdat in de berekeningen van de commissie niet is gekeken naar de Nederlandse bedrijven die via Polen en de Baltische staten naar Rusland exporteren. Ook werd de wederuitvoer, de export van producten die niet in Nederland zijn geproduceerd, niet meegeteld. "Als je dat alles wel meerekent, is het directe effect van de boycot minstens anderhalf miljard," stelt hij.

Compensatie
VNO wil dat het kabinet en de Europese Commissie compensatie bieden voor bedrijven en dat de fiscus coulant is bij het innen van belastingen. Ook vindt de belangenvereniging, net als MKB Nederland en land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland, dat het overaanbod dat ontstaat terug moet worden gedrongen door producten niet meer te oogsten of te vernietigen. Dat voorkomt dat de prijzen sterk dalen. Daarvoor moet dispensatie op het Europese mededingingsbeleid komen.
De werkgeverskoepel sprak maandag met bedrijven die door de strafmaatregelen worden getroffen. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma was ook kort bij die gesprekken aanwezig, meldt de krant. De Boer benadrukte bij Dijksma dat er snel besluiten moeten worden genomen.

Europese Commissie
Om dat proces te bespoedigen stuurt VNO de schadeanalyse door naar de Europese Commissie. Een comité in Brussel buigt zich morgen over de gevolgen van de sancties.


Bron: Nieuws.nl Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.