Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 januari 2011
 

Meer ondernemers in nood sinds oktober

 
 

Volgens het IMK, Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, is al vanaf oktober 2010 een verslechtering van de economische situatie voor kleine ondernemers zichtbaar. Deze maand introduceert het Instituut de zogenaamde 'IMK-Index', maatgevend voor het aantal ondernemers dat in nood verkeert.


De Index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening in de vorm van krediet en/of uitkering bij gemeenten in Nederland. "Hoewel een aantal macro-economische indicatoren weer de goede kant op wijzen, gaat het niet goed met de kleine ondernemer in Nederland,` zegt Han Dieperink, algemeen directeur van IMK, "Sinds oktober stijgt het aantal ondernemers, dat in acute nood verkeert." 

IMK-Index trends
De IMK-Index is voor januari 2008 op 100 gesteld en toonde in maart 2010 een maximale stand van 234. De economische recessie zorgde vooral in 2009 voor een toename in de bijstandverlening aan ondernemers, maar vanaf april 2010 daalde het aantal verzoeken om hulp en die daling zette voort tot september 2010. Met een IMK-Index van 137 was het niveau van hulpvragen slechts 37 procent hoger dan in de economisch goede tijden in het begin van 2008. Vanaf oktober 2010 echter stijgt de IMK-Index maand na maand en staat inmiddels op 182, een maandelijkse stijging van het aantal hulpvragen van vijftien procent. In voorgaande jaren liet het vierde kwartaal juist een stabiel beeld van het aantal hulpvragen zien. 

Bbz-regeling
De Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004) is in het leven geroepen voor ondernemers die tijdelijk niet beschikken over voldoende middelen om in hun bestaan te voorzien en/of behoefte hebben aan bedrijfskapitaal, maar hiervoor geen financiering kunnen krijgen. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten en draagt direct bij aan de continuïteit van ruim de helft van de betrokken ondernemingen.

 
Doorsturen »  2 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
MV  |   | 
6-01-2011
 | 
22:42 uur
Aantal ondernemers in nood stijgt, desalniettemin zien wij dat het verkrijgen van financiering eenvoudiger wordt. Tips voor het ophalen van financiering voor ondernemingen in nood zie (Klik hier)
JdV  |   | 
13-01-2011
 | 
12:58 uur
De reactie is een vorm van SPAM.
Reclame voor eigen toko maken!
Daardoor is de waarde van de reactie al niet meer betrouwbaar te noemen.

Ik als kleine MKB-er ervaar n.l. ook een slechte liquiditeit, zeer goede vooruit
zichten (hl goed zelfs) maar de banken
zeggen HO MAAR!

Een ding is duidelijk de banken -door
afwezigheid van kennis van markten- zijn
niet in staat om het MKB goed te helpen.

Door de ondernemer wordt dit vertaalt als 'het geld zelf willen houden voor
bonussen' maar dat is te kort door de
bocht. De banken, is mijn ervaring, zijn
a) veel te defensief en b) lopen hopeloos achter op de actuele conjucturele situatie.

Maar goed, via een bemiddelaar gaat het
het ons toch zeer waarschijnlijk wel
lukken. En precies bij een bank die wl
doorheeft wat er gebeurt n lef heeft.

My 2 cents.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken