Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
7 augustus 2014
 

U bent een rund als u niet met video stunt!

 
 

Een kreet die u rond de jaarwisseling zou verwachten? Gelukkig is het nog niet zover, want dat geeft u nog genoeg tijd om aan de slag te gaan met video.

"Video is een medium dat steeds vaker succesvol door bedrijven wordt ingezet," aldus Wendy Soeters van Moove Marketing. Waarom zou u hier als ondernemer mee beginnen?
Video is populair en de voorspelling van diverse gerenommeerde partijen is dat dit de komende tijd alleen maar zal groeien. Op videoplatform YouTube wordt bijvoorbeeld per minuut voor 100 uur aan video geüpload. "Online video is een trend om op mee te liften," geeft Soeters aan. "En u kunt beter nu experimenteren en leren, dan dat u wacht tot ál uw concurrenten er hun voordeel al mee gedaan hebben."

Groeiende populariteit
De cijfers die uit onderzoeken over video worden gepubliceerd onderstrepen de groeiende populariteit van het medium. Wij Nederlanders scoren namelijk, na onze Engelse buren, hoog als het gaat om het bekijken van online video. Ondanks dat we het kleinste online videopubliek in Europa hebben, waren er elf miljoen online videokijkers in augustus 2013, goed voor 83,3 procent van de totale Nederlandse online populatie. Er werden gemiddeld 269,5 video's per kijker bekeken (bron: ComScore). Een flinke score voor ons kleine kikkerland!

Hoe bepaalt u of video een geschikt medium is voor uw bedrijf?
De eerste vraag die u uzelf nu hopelijk stelt, is: liggen hier kansen voor mijn bedrijf? De videomarketeers bij Moove Marketing zijn ervan overtuigd dat video een rol kan spelen in het vergroten van uw omzet, maar dit valt of staat met de manier waarop u video inzet. Het zal weinig uithalen als u in al uw enthousiasme start met het maken van een mooie bedrijfsvideo, terwijl uw klanten en prospects helemaal niet op die informatie zitten te wachten.
Het is zodoende belangrijk om vooraf een stuk onderzoek te doen. Een aantal suggesties waarmee u kunt bepalen op welke manier u video voor uw bedrijf kunt inzetten:

Wat doen uw concurrenten?
Waarom het wiel opnieuw uitvinden? U kunt natuurlijk ook bij de buren kijken hoe zij het doen. Indien mogelijk is leren van uw concurrenten wel één van de beste manieren om een snelle start te maken met videomarketing.
Bekijk de website van uw concurrenten: gebruiken zij video? Zo ja, wat voor soort video's laten zij produceren (animatievideo of cameraproducties)? Waar gaan hun video's over (bijvoorbeeld: uitleg van producten of diensten of tevreden klanten aan het woord)? Op welke plekken zetten zij video in? Worden die video's veel bekeken, en zo ja: hoe komt dit? Kent u de eigena(a)r(esse) van een concurrerent bedrijf persoonlijk? Stel de vraag eens.

Vraag het uw klanten!
Zelf gelooft Soeters erg in het functioneel inzetten van video: "Een video moet meerwaarde hebben voor uw (potentiële) klanten om te zorgen dat het hen stimuleert tot bijvoorbeeld een informatieaanvraag of aanschaf. Een video die is ontstaan vanuit de behoefte om te zenden en een commerciële boodschap over te brengen werkt bijvoorbeeld minder goed dan een video die aan een informatiebehoefte van een klant te voldoet. Vertrouwen is een belangrijke eigenschap waarmee u klanten binnenhaalt, en door informatie te delen kunt u aan die behoefte voldoen."
Belangrijk voor u als ondernemer is om te weten wat er in het hoofd van uw (potentiële) klant omgaat en welke informatie zij meenemen in het beslissingsproces om tot aankoop over te gaan. Start een onderzoek onder uw bestaande klanten en vraag welke informatie hen helpt in het aankoopproces. Ook kunt u deze informatie deels halen uit bijvoorbeeld de analytics gegevens van uw website. De meest bezochte pagina's of de pagina's waar vanuit meestal contact opgenomen wordt, zouden wellicht wel een video kunnen gebruiken.

Om welke informatie vragen uw prospects?
Een geïnteresseerd persoon - particulier of zakelijk - neemt contact met u op om meer te weten te komen over uw product of dienst. Om welke informatie over uw product of dienst vragen zij? Merkt u dat u vaak wat aan informatie weg moet geven voordat de kopende partij genoeg vertrouwen heeft om iets af te nemen? Dit zijn uitstekende kansen voor het inzetten van video. Door een simpele productvideo die de voordelen voor de gebruiker benadrukt, of het delen van kennis via een video, kunt u uw prospects op een hele makkelijke manier voorzien van informatie.

Hoe pakt u het aan?
Nadat u bruikbare informatie vergaard heeft binnen uw doelgroep - bestaand of gewenst - is de volgende stap uiteraard om daar iets mee te doen. Het advies van Soeters is om op basis van de verkregen informatie een content- en distributieplan te maken.

Contentplan
Uit uw onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat vaak wordt gevraagd om en/of wordt gezocht naar productinformatie. U maakt vervolgens een lijst van de meest populaire producten, waarvan u een productvideo kunt (laten) maken. Dit kunt u voor meerdere productgroepen of zelfs verschillende soorten video's doen. Wie weet wilt u ook tevreden klanten aan het woord laten? Bij het maken van een contentplan weet u vooraf over het hele jaar wanneer u communiceert. Op die manier kunt u ook inspelen op actualiteiten. En met een gedegen plan kunt u de publicatie van de video's over een heel jaar verspreiden, zodat u regelmatig onder de aandacht blijft bij uw doelgroep.

Distributieplan
"Het heeft natuurtlijk weinig zin om een video op de homepage van uw website te plaatsen met de bedoeling nieuwe klanten te trekken, als deze uw bedrijf nog niet kennen," zegt Soeters.
Het is, net als met alle communicatie, belangrijk om uw boodschap bij de doelgroep te brengen. Zorg met een slimme marketingactie of zoekmachineoptimalisatie dat mensen die uw bedrijf nog niet kennen naar uw website komen. Of breng de video naar de plek waar uw doelgroep online te vinden is. Soeters: "Het succes van videomarketing heeft te maken met het bereik van de video bij de juiste doelgroep. Een video die op de plank blijft liggen, kost alleen maar geld en zal vanzelfsprekend de investering nooit terug verdienen."

Conclusie
Start met een gedegen voorbereiding voor u uw marketingbudget verspijkert aan een video die het geld niet terug gaat verdienen. Video is een erg krachtig middel en wordt steeds populairder, maar het succes ervan hangt af van de soort videocontent die u laat produceren en de manier waarop u video inzet.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
E-rijden nog steeds beloond
Het aantal elektrische auto's neemt toe. Vorig jaar zijn er weer meer volledig elektrische auto's verkocht.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Financiele schade beperken als zzp'er: welke verzekeringen zijn belangrijk?
De financiele schade voor uiteenlopende risico's is te beperken met zzp verzekeringen.
Fleet Management inzetten voor uw bedrijf: dit zijn de voordelen
Steeds vaker wordt er binnen bedrijven die te maken hebben met transportkosten en logistiek, gebruik gemaakt van Fleet management.
Welke hypotheek past bij de zzp'er?
Hoeveel hypotheek je als zzp’er kunt krijgen hangt af van een aantal zaken. De hoogte van je inkomen is natuurlijk van het grootste belang.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken