Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 juli 2014
 

Graanprijzen dalen naar laagste niveaus in jaren

 
 

Terwijl agrarische grondstoffen in het eerste kwartaal van 2014 grote prijsstijgingen lieten zien, stonden deze prijzen in het tweede kwartaal juist steeds meer onder druk.

De neerwaartse druk wordt met name veroorzaakt, doordat de gevolgen begin dit jaar van extreme droogte in Brazilië en regen- en sneeuwval in Noord Amerika lijken af te zwakken. Daarnaast ontwikkelen de productiecijfers voor granen zich positief en lijkt de schade bij koffie minder groot dan eerder dit jaar werd verwacht. Als gevolg hiervan stabiliseerden de prijzen van koffie. Voor maïs, tarwe en andere granen zijn de prijzen gedaald. De politieke spanningen rond Rusland en Oekraïne lijken vooralsnog aan de graanhandel voorbij te gaan. ABN AMRO verwacht daarnaast niet dat agrarische grondstoffen - met name granen - sterke effecten zullen voelen van El Niño, nu de impact van dit weersverschijnsel lijkt af te zwakken.
 
Consument kan profiteren van lagere graanprijzen
Met de huidige oogstramingen verwacht ABN AMRO dat de graanprijzen verder zullen dalen. Afhankelijk van de graansoort zullen zij de laagste niveaus bereiken van de laatste vier tot vijf jaar. Als deze prijsdalingen in de keten worden doorberekend, zal de consument dit uiteindelijk in de portemonnee merken. De prijzen van brood en andere graanproducten kunnen in prijs dalen. Wel wijst ABN AMRO op de mogelijke gevolgen voor de suikerrietoogst van het droger dan normale Indiaanse regenseizoen. Hoewel veel markten - cacao, suiker, sojabonen en maïs - over een ruime voorraad beschikken, kunnen prijzen een impuls krijgen als gevolg van een speculatief gedreven vraag. De prijzen van koffie en suiker lijken op een hoger niveau te stabiliseren. Deze zijn al voor een klein deel doorberekend aan de consument. Toch sluit ABN AMRO  verdere prijsstijgingen voor met name koffie niet uit.
 
De volledige ‘Commodity Outlook’ is hier te downloaden.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken