Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zonnig voorjaar zorgt voor hogere opbrengst zonnepanelen

16 juli 2014 - Door het zonnige voorjaar hebben zonnepanelen bijna twintig procent meer opgeleverd dan in het eerste half jaar van 2013. Dit betekent voor eigenaren van een gemiddelde zonnepaneleninstallatie een opbrengst van zeker 48 euro meer dan vorig jaar.

Dit vertaalt zich in een lagere energierekening. Dat blijkt uit een analyse van Essent op basis van het aantal zonuren en instraling, gemeten door het KNMI.

Vooral maart en juni zonniger
Een zonnepaneel wekt ook stroom op als het bewolkt is. De opbrengst is echter wel hoger bij ideaal weer: volle zon, maar geen hittegolf. In het eerste half jaar van 2014 heeft de zon 952 uur geschenen. In dezelfde periode in 2013 was dit 793 uur. Vooral maart en juni waren een stuk zonniger dan dezelfde maanden vorig jaar. In maart scheen de zon 203 uur, terwijl dit vorig jaar 123 uur was. Dit zorgde voor een extra opbrengst van negentien euro. In juni scheen de zon 228 uur ten opzichte van 177 uur vorig jaar. Dit leverde zes euro meer op. 

Meer zon dan normaal
Om te zien in hoeverre het verschil tussen de eerste helft van 2013 en 2014 is toe te schrijven aan dit jaar, heeft het energiebedrijf ook gekeken hoe zonnig het normaal gesproken is. Gemiddeld schijnt de zon in de eerste helft van het jaar 844 uur. Dit jaar was dit 952 uur, oftewel 108 uur meer. Dit betekent voor eigenaren van een gemiddelde zonnepaneleninstallatie een opbrengst van 28 euro meer dan normaal.

Energierekening verlagen
Met zonnepanelen kunnen huishoudens en ondernemers zichzelf voor een groot gedeelte van stroom voorzien. Daarmee verlagen zij hun energierekening. Voor iedereen die geïnteresseerd is in zonnepanelen, organiseert Essent bij genoeg aanmeldingen op aanvraag informatieavonden door heel Nederland.

Minder gas
De eerste helft van 2014 zorgde al voor goed nieuws voor huishoudens. Door het zachte weer hebben zij ongeveer 21 procent minder gas verbruikt dan normaal. Dat betekent voor een gemiddeld huishouden een voordeel van zeker 115 euro op zijn gasrekening over de maanden januari tot en met juni.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Christie

19-09-2018 11:17  |  

Ook dit jaar heeft de zon voor hogere opbrengsten gezorgd. Helemaal nu de zonnepanelen in 2018 steeds beter rendement leveren.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.