Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bedrijven met bovengemiddelde groei maken meer gebruik van de cloud

7 juli 2014 - Steeds meer mkb-bedrijven halen meer voordeel uit de cloud. Dat blijkt uit de ‘MKB Cloud Barometer 2014’ van Exact en KPN. Zo heeft 36 procent van de ondernemers die cloud-oplossingen gebruikt, de omzet vorig jaar zien toenemen.

Dit ten opzichte van 22 procent die geen gebruik maakt van cloud-oplossingen. De MKB Cloud Barometer is een jaarlijks onderzoek naar de rol van cloud computing in de mkb-sector in Nederland.

Zware tijden
Uit het onderzoek blijkt dat de mkb-sector een zwaar jaar achter de rug heeft. Er waren in 2013 meer bedrijven met krimp (33 procent) dan bedrijven met groei (28 procent). Voor 2014 is de sector optimistischer. Zo verwacht 48 procent van de respondenten dit jaar groei te realiseren, ten opzichte van 30 procent vorig jaar. Bovendien zijn ondernemers die gebruik maken van cloud-oplossingen bovenmatig optimistisch. 55 procent van deze ondernemers is positief gestemd en verwacht de komende twaalf maanden opnieuw te groeien. Dit ten opzichte van 44 procent die geen gebruik maakt van de cloud.

MKB-ers meer tevreden over cloud
De tevredenheid van mkb-ondernemers over cloud-oplossingen is sterk toegenomen. Het altijd en overal toegang hebben tot data blijft met stip het belangrijkste gerealiseerde voordeel (28 procent), gevolgd door de eenvoud in gebruik voor eindgebruikers (15 procent). Ook zien bedrijven die cloud-oplossingen gebruiken de IT-kosten omlaag gaan.
Sebastiaan de Jong, Business Director Cloud Solutions bij Exact: "Beter gebruik van cloud-oplossingen biedt mkb-bedrijven meer kansen en draagt bij aan de groei van de organisatie. Dat zien we ook terug in dit onderzoek. Ondernemers kunnen dankzij de cloud de modernste technologie in huis halen tegen relatief lagere kosten. Die besparingen kunnen ze weer gebruiken voor innovatie. Dit businessvoordeel heeft ook effect op de toegenomen tevredenheid bij ondernemers in de cloud."

Privacy belangrijk punt 
Privacy is ook in de mkb-sector een belangrijk punt van aandacht, net als veiligheid in de cloud. Echter, heeft men er weinig grip op. 54 procent van de ondervraagden geeft aan niet precies te weten waar zijn privacygevoelige informatie staat. 76 procent denkt dat zijn data in Nederland is opgeslagen, terwijl de onderzoekers aangeven dat feitelijk nog geen 50 procent in Nederland staat. Veiligheid wordt als belangrijkste reden genoemd om een cloud-oplossing te overwegen, zowel voor het in de cloud gebruiken van bedrijfsapplicaties als voor generieke ICT-oplossingen (39 procent).
John van Vianen, Directeur Zakelijke Markt KPN: "Er is veel complexiteit en onzekerheid in de gang naar de cloud, maar er zijn ook veel kansen. Als KPN faciliteren we onze klanten om hierin de juiste keuzes te maken. Bijvoorbeeld via reviews en ratings van diensten in de cloud-marktplaats om zo van andere klanten te horen hoe bepaalde diensten bevallen. Daarnaast begeleiden we bedrijven gedurende het hele traject, van advies tot implementatie en adaptatie, vanuit onze consulting-tak om zo optimaal te profiteren van de mogelijkheden die de cloud te bieden heeft."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.