Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
2 juli 2014
 

MKB verwacht omzetgroei met stabiel personeelsbestand in 2014

 
 

2014 wordt een jaar van omzetgroei. Althans, als het aan de Nederlandse ondernemers ligt. Uit de MKB Marktmonitor van Unique en TNO blijkt namelijk dat 59 procent van de ondervraagde MKB’ers verwacht dat de omzet groeit in 2014.

Vorig jaar dacht nog 51 procent te gaan groeien in 2013. Uiteindelijk heeft slechts 39 procent deze groei ook daadwerkelijk terug gezien in de resultaten. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 1.585 MKB’ers (tot 500 medewerkers) ondervraagd over de bedrijfseconomische ontwikkelingen en het innovatief vermogen van hun bedrijf.
 
Groeimaatregelen
Er zijn diverse maatregelen die ondernemers nemen om de verwachte groei ook daadwerkelijk te realiseren. De meest genoemde maatregel is het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten (50 procent). Op de tweede plek staat het aanboren van nieuwe markten (44 procent). Tenslotte wordt het structureel veranderen van werkprocessen genoemd (35 procent). Deze laatste is dit jaar nieuw in de top drie van maatregelen en is in de plaats gekomen van het snijden in kosten. Kostenreductie is als maatregel gedaald naar een vijfde plek (27 procent).

Stabiel personeelsbestand
Wat betreft de groei in het aantal medewerkers, is het MKB wat terughoudender. 33 Procent van de ondernemers verwacht in 2014 in personeel te groeien. Een meerderheid (58 procent) verwacht echter dat dit jaar het personeelsbestand gelijk blijft. Uit de MKB Marktmonitor blijkt ook dat ruim 22 procent van de MKB’ers geen flexibele schil heeft. Slechts een kleine groep (zes procent) huurt meer dan 50 procent van het personeel in op basis van een flexibel contract.
Raymond Puts, algemeen directeur van Unique: "Betere resultaten boeken met hetzelfde aantal mensen kan alleen maar betekenen dat men op een nieuwe en verfrissende wijze gaat ondernemen. De resultaten uit de MKB Marktmonitor laten dan ook zien dat het MKB initiatiefrijk is. Meer dan de helft van de ondervraagde MKB’ers is bijvoorbeeld van mening dat zij product- of procesinnovaties ontwikkelen. Dat stemt mij zeer positief. Niet alleen omdat Nederlandse ondernemers hier uitmuntend in zijn, maar ook omdat de rigoureuze maatregelen, zoals snijden in kosten, minder aan de orde zijn."
 
De MKB Marktmonitor 2014 biedt veel meer resultaten en inzichten over de economische ontwikkelingen en het innovatief vermogen van het MKB. Het rapport is gratis aan te vragen.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken