Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vijf tips om uw werknemers te ontwikkelen

23 mei 2014 - Het is belangrijk dat medewerkers zich kunnen en blijven ontwikkelen. Een werkgever wil natuurlijk altijd het beste uit de mensen halen en hun potentieel optimaal benutten. Medewerkers die zich continu ontwikkelen zijn meer betrokken, flexibel en breder inzetbaar.

Tot zo ver geen nieuws onder de zon. Maar hoe pakt u dit aan zonder dat dit te veel kost? Dit is een vraag waar veel werkgevers mee worstelen in de huidige economische situatie. Raymond Puts, algemeen directeur van Unique, geeft een vijftal tips voor het ontwikkelen van medewerkers on budget.

Tip 1: Kies voor een sociaal intranet
Samen weet u meer dan alleen. Door het bundelen van kennis en gezamenlijk ontwikkelen en leren van elkaar stimuleer uw collega’s om zelf problemen op te lossen, feedback te geven (en te ontvangen) en te sparren met collega’s. Een sociaal intranet kan hier een mooi middel zijn voor kennisdeling. In tegenstelling tot een traditioneel en vaak statisch intranet, is het met een sociale variant mogelijk om direct online met collega’s te communiceren en kennis te delen. Bijkomend voordeel is dat een organisatie ook platter wordt. De directeur is immers met één druk op de knop te bereiken. Let wel, als u het helemaal zelf ontwikkelt kunnen de kosten in de papieren lopen. Gratis tools, zoals Yammer kunnen een mooie aanvulling zijn op een statisch intranet, waar veel organisaties al over beschikken.

Tip 2: Laat medewerkers een buddy nemen
Medewerkers zijn dagelijks bezig met hun eigen ontwikkeling. Om dit meer te stimuleren is het handig om medewerkers te koppelen aan een buddy. Een meer ervaren of oudere collega, in de rol van buddy of mentor, kan op de werkvloer een talent op weg helpen. Hij of zij ondersteunt uw medewerkers direct bij de persoonlijke en professionele ontwikkeling. Met de benodigde begeleiding en feedback zullen de dagelijkse ervaringen waardevoller zijn.

Tip 3: Laat collega's elkaar trainen
Het kiezen van een buddy is een structurele en persoonlijke oplossing om ontwikkeling te stimuleren. Een oplossing die minder structureel is, en bijvoorbeeld twee keer per jaar gedaan kan worden, is dat medewerkers elkaar gaan trainen. Dit initiatief komt uit de (semi)overheid en behelst een week waarbij professionals in verschillende overheidsorganisaties hun collega’s een training van een uur geven over een werkgerelateerd onderwerp, dat ze aan het hart gaat en relevant is voor collega’s.

Tip 4: Organiseer praktijkstages
Het uitwisselen van medewerkers tussen afdelingen - en zelfs andere bedrijven - draagt bij aan de flexibilisering van arbeid. Het kan ook een goed antwoord zijn op tijdelijke tekorten en pieken binnen een organisatie. Maar het geeft de medewerkers ook de kans meer ervaring op te doen. Het is een uitgelezen kans om eens een kijkje te nemen in de keuken van een andere organisatie en kennis te maken met een andere werkplek of vakgebied. Het prikkelt, verrast en helpt bij het opdoen van nieuwe ideeën.

Tip 5: E-learning
Mocht u  toch graag medewerkers willen opleiden, dan is het een goed idee om eens te kijken naar de mogelijkheden van e-learning. Bij opleiden denkt men vaak snel aan klassikale lessen en lange dagen weg van kantoor. Opleiden kan effectiever door het volgen van online cursussen. Deze vorm van opleiden is vaak goedkoper en minder tijdsintensief.

Stilstand is achteruitgang
Het is van groot belang dat medewerkers op het gebied van hun ontwikkeling niet de dupe worden van bezuinigingen. Stilstand is altijd achteruitgang! De hierboven genoemde tips bewijzen dat het mogelijk is om het kennisniveau van medewerkers op peil te houden, terwijl u de hand op de knip houdt. Probeer het eens uit en analyseer de resultaten.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.