Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Herstel architectenbranche zet door

29 april 2014 - Het broze herstel in de zwaar getroffen architectenbranche zet door. Uit de halfjaarlijkse conjunctuurmeting van de BNA blijkt dat bureaus positiever zijn, de werkvoorraad stijgt en sommige markten aantrekken.

Met name particulieren en het bedrijfsleven investeren weer, waardoor de meerderheid van de architectenbureaus (51 procent) verwacht dat de productie in 2014 zal toenemen. Tegelijkertijd is de verwachte omzetstijging zeer bescheiden en wordt er nog nauwelijks geïnvesteerd in nieuw personeel. Zoals bekend is de architectenbranche de afgelopen jaren meer dan gehalveerd.

Onevenwichtig herstel
"Zoals wij voorspelden prevelt de kanarie in de kolenmijn weer en begint er her en der wat muziek in te komen," zegt BNA-directeur Fred Schoorl. "Meer werk en optimisme in de architectenbranche betekent ook meer werk voor de gehele bouwketen.Het vertrouwen van de consument en het bedrijfsleven stemt positief. Er ontstaan nieuwe processen van werken in de bouwketen en ook nieuwe financieringsvormen met nieuwe partijen bieden kansen. De tijdelijke btw-verlaging naar zes procent, waar wij ons als branche voor hebben ingezet, heeft voor architectendiensten bij woningrenovaties – zo lijkt – een positief effect. Nu is het zaak dat het herstel doorpakt."
Een kleine kanttekening is er volgens Schoorl wel te plaatsen. Evenals in de aantrekkende woningmarkt zien we dat het herstel ook in de architectenbranche niet over de gehele linie hetzelfde is. Het herstel verschilt per marktsegment en per bureau.

Flexibiliteit als noodzaak
Het gemiddelde aantal opdrachten stijgt naar verwachting voor heel 2014 met circa drie procent. De verwachte omzetstijging in heel 2014 bedraagt ongeveer 1,8 procent. De daling van het honorarium - als gevolg van de sterk toegenomen concurrentie - lijkt langzaam tot stilstand te komen. Het aantal medewerkers daalt in 2014 naar verwachting echter nog steeds met twee procent.  Architectenbureaus geven - gezien de fluctuerende en onzekere omstandigheden - de voorkeur aan flexibele arbeidsrelaties. Dit verklaart mede de groei van het aantal zzp-bureaus.

Particulieren en bedrijven
Het voorzichtige herstel wordt vooral gedreven door particulieren. Dit sluit aan bij de recente berichten in de media over de aantrekkende woningmarkt. Ook van het bedrijfsleven en aannemers wordt het nodige verwacht. Net als bij de voorgaande metingen zijn transformatie, hergebruik, verbetering en verduurzaming van de bestaande bouw de type opdrachten waar architecten groei verwachten. Er is duidelijk sprake van een verschuiving van nieuwbouw naar bestaande bouw. Van ontwikkelaars en corporaties verwachten bureaus voorlopig minder.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.