Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Privacy zzp’ers ernstig in het geding

12 maart 2014 - 92 procent van de zzp’ers oordeelt dat de koppeling van het Burgerservicenummer (BSN) aan het btw-nummer hun privacy schendt. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Zelfstandigen. Door de koppeling van het BSN aan het btw-nummer neemt de kans op identiteitsfraude toe.

Zeven procent van de ondervraagden heeft reeds te maken gehad met identiteitsfraude, waarbij 20 procent aangeeft dat dit door de koppeling van het btw-nummer en BSN gebeurde. Het btw-nummer van de zzp’er is gelijk aan hun BSN. Aangezien zzp’ers verplicht zijn hun btw-nummer te vermelden op hun website en facturen, is daarmee automatisch hun BSN ook bekend.

Loskoppeling
Bas Thijs, lid van FNV Zelfstandigen, probeert al twee jaar het BSN en btw-nummer losgekoppeld te krijgen. Hij vond uiteindelijk gehoor bij PvdA Kamerlid Astrid Oosenbrug. Deze winter nam de Tweede Kamer unaniem de motie Oosenbrug aan, waarin de Kamer de regering vraagt om BSN en btw-nummer van elkaar te scheiden. Bas Thijs zegt hierover: "Als ik uw BSN ken, is het een koud kunstje om op uw naam leningen af te sluiten, spullen te bestellen of zelfs een misdrijf te begaan. Er is geen enkele reden te bedenken waarom BSN en btw uit hetzelfde nummer moeten bestaan. Toen de motie Oosenbrug was aangenomen, hoopte ik dat het snel geregeld zou zijn. Helaas heeft de vorige Staatssecretaris laten weten dat hij de huidige situatie in stand wil laten. Dit onderzoek van FNV Zelfstandigen geeft onomstotelijk aan dat zzp’ers de koppeling als een groot probleem beschouwen. Een uitkomst die de nieuwe Staatssecretaris niet naast zich neer kan leggen."

Privacy
Josien van Breda van FNV Zelfstandigen: "Wij ontvangen regelmatig signalen dat onze leden zich in hun privacy aangetast voelen. Identiteitsfraude is niet alleen een bedrijfsrisico, maar kan voor het slachtoffer ook ingrijpende en vaak jarenlange persoonlijke gevolgen hebben. Wij vinden het onterecht dat met het btw-nummer ook direct het BSN duidelijk is. Hiermee wordt het risico op misbruik van gegevens verhoogd. De overheid waarschuwt regelmatig voor identiteitsfraude, maar onderneemt geen actie om zzp’ers hierin bij te staan. FNV Zelfstandigen ondersteunt Bas Thijs daarom ook volledig in zijn lobby."

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Caroline van Wijk

13-03-2014 14:38  |  

Ik vind 7% identiteitsfraude erg veel. De vraag legt niet uit wat ze onder identiteitsfraude verstaan en het aantal ondervraagden is 100, waarvan dus 7 respondenten 'ja' antwoorden, en twee daarvan zeggen dat dat door de koppeling van beide nummers komt. Ik ben nog niet overtuigd. Desalniettemin noem ik geen btw-nummer op enige website, alleen op mijn facturen. Ben nog niet beboet.

Paul

13-03-2014 18:25  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.