Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Veel minder bouwbedrijven bankroet

11 maart 2014 - In de bouw is het aantal faillissementen in de eerste twee maanden van 2014 met ruim een derde afgenomen ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar. Dat maakte  Faillissementsdossier.nl bekend.

Ook het totale aantal faillissementen blijft dalen. In januari en februari gingen 1.879 bedrijven en instellingen bankroet tegen 2.298 in de eerste maanden van 2013, een daling van meer dan achttien procent. Daarmee zet de in de tweede helft van vorig jaar ingezette trend door.
De bouw was een uitschieter. In totaal gingen in januari en februari 215 bouwbedrijven onderuit tegen 324 in 2013.

Piek gepasseerd
Toch is er volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) nog geen reden tot optimisme. "De ergste piek lijkt achter de rug, maar we zitten nog steeds op het dubbele van voor de crisis. Bovendien zijn zowel de productie, als de omzetten en de winstgevendheid flink gedaald," relativeert Taco van Hoek, directeur van het onderzoeksinstituut.
Van Hoek gaat ervan uit dat de daling van het aantal failliete bouwbedrijven aanhoudt. Hij baseert zich daarbij op de goede vooruitzichten op langere termijn. De EIB-directeur karakteriseert 2014 als overgangsjaar. Voor de periode 2015 tot 2019 rekent hij op een volumegroei van gemiddeld vier procent per jaar. Mede door demografische ontwikkelingen en een betere betaalbaarheid trekt de woningbouw daarbij de kar. Ook in de vervoersector blijft het aantal faillissementen dalen. In februari gingen 35 transport- en overslagbedrijven over de kop tegen 51 een jaar geleden.

Cafés op de fles
Hoteliers, kroegbazen en restauranteigenaren daarentegen hebben het nog steeds moeilijk. In de horeca sloten in de eerste twee maanden 103 bedrijven gedwongen hun deuren, ruim twintig procent meer dan in 2013. Vooral cafés hebben het zwaar. Zij zien hun omzet al twee jaar onafgebroken teruglopen.
De meeste provincies telden in januari en februari eveneens minder faillissementen. Limburg was hierbij een uitzondering. In deze provincie legden 131 bedrijven en instellingen het loodje, twaalf procent meer dan in de overeenkomstige periode vorig jaar.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.