Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
5 maart 2014
 

Werkgevers: vakbondseis frustreert cao-overleg

 
 

De eis van vakcentrale FNV voor een verhoging van de cao-lonen met 3 procent zorgt steeds vaker voor problemen in de arbeidsvoorwaarden onderhandelingen. In februari werden hierdoor slechts zeven nieuwe cao’s afgesloten, in januari én februari van 2014 totaal slechts twintig. Een aantal van 50 zou normaal zijn geweest voor de eerste twee maanden van het jaar.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen. AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers en betrokken bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.

Niet realistisch
AWVN zegt bezorgd te zijn over deze ontwikkeling. ‘Er dreigt opnieuw een situatie te ontstaan met tientallen cao’s die formeel zijn afgelopen zonder dat er een nieuw akkoord is. Dat creëert veel onzekerheid, zowel bij werkgevers als werknemers. We weten onderhand allemaal dat juist onzekerheid bij de economische actoren de economische ontwikkeling frustreert.’ Eerder al noemde de werkgeversvereniging de uniforme en hoge eis van de grootste vakbond niet realistisch, ‘want vrijwel geen enkel bedrijf kan momenteel een dergelijke kostenverhoging dragen’.

Geen opwaartse trend
De gemiddelde afgesproken loonstijging bedroeg in februari 1,49 procent. Dat is in lijn met de nieuwste CPB-raming van afgelopen dinsdag dat over geheel 2014 de gemiddelde cao-afspraak rond 1,5 procent zal bedragen. Ondanks recente positieve berichten over de economie ziet AWVN nog geen echte opwaartse trend in de cao-afspraken. ‘Daarvoor is het herstel nog te fragiel. Bedrijven zullen nog lang bezig zijn hun wonden te likken.’

De AWVN-cijfers zijn gebaseerd op een database met alle 700 Nederlandse cao’s plus de 200 belangrijkste arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
De kracht van een kerstpakket
Steeds meer bedrijven kiezen er voor om hun personeel met een mooi gebaar te bedanken voor hun inzet.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken