Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'ONL ziet ZZP’er als werknemer’

25 februari 2014 - Maar liefst 82 procent van de (ondernemende) ZZP’ers hebben geen vertrouwen in de visie van Hans Biesheuvel en zijn ‘schaduwministers’ op hoe we met ZZP’ers in Nederland moeten omgaan.

Dit blijkt uit een onderzoek van ZZP Netwerk Nederland. 667 ZZP’ers gaven online hun mening over uitspraken in de media van ONL op de ‘vermeende problematieken en uitdagingen’ omtrent ZZP’ers
ZZP’ers storen zich vooral aan het feit dat (ook!) Ondernemend Nederland meent dat de ZZP’er actief is op de arbeidsmarkt. "Daarmee neemt deze nieuwe landelijke ondernemersclub exact hetzelfde standpunt in als alle ZZP-vakbonden in Nederland," zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland."De ZZP’er is namelijk niet actief op de arbeidsmarkt," benadrukt Helmers. " De ZZP’er is actief op de markt waar vraag en aanbod van opdrachten bij elkaar komt. Dat is een wezenlijke andere markt."

ZZP en MKB
"Bovendien heerst er een dogma dat de ZZP’er er alleen maar is om door het MKB ingehuurd te worden. Maar dat is een foutieve veronderstelling. ZZP’ers huren ook het MKB in én ZZP’ers concurreren zélf met het grootste gemak met het MKB. Je moet ZZP’ers dus op dezelfde wijze categoriseren als de MKB’er. ZZP’ers hoeven geen ‘aparte spelregels’ of een ‘aparte status’. Het Level Playing Field in de acquisitie van opdrachten moet voor iedereen hetzelfde zijn,."

‘Overbeschermde werknemer’
Ook de uitspraken van schaduwminister Jacqueline Zuidweg konden op weinig waardering rekenen.
"Zuidweg omschreef in een column op NuZakelijk de ZZP’er als ‘de overbeschermde werknemer’," vervolgt Helmers. "Prima dat ze het woord ‘overbeschermd’ gebruikt en prima dat ze hier geen voorstander is. Maar waarom noemt ze ons in één adem met de werknemer. Een communicatiemisser van de eerste orde. Een beetje dom."

Hoop op inkeer
Helmers: "Toch is er nog wel hoop op inkeer bij ONL. Mirjam Bink, één van de mede-initiatiefnemers van ONL, heeft ons laten weten dat het anders profileren van de ZZP’er – dus dat deze niet op de arbeidsmarkt actief is – ‘interessant is en dat dit binnen de gelederen van ONL zeker zal worden besproken. Maar zolang ook ONL de ZZP’er blijft profileren als werknemer, moeten we waakzaam zijn en geen vertrouwen uitspreken in de nieuwe club van Hans Biesheuvel. ONL profileert zich in het ZZP-debat nu als een vakbond en dat is iets wat wij nadrukkelijk niet willen. Vooral niet als je het over ondernemerschap hebt."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.