Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
25 februari 2014
 

Optimaal debiteurenbeheer levert kostenbesparing van ruim 40 procent op

 
 

Bedrijven en instellingen onderschatten de gemiddelde totale kosten voor het innen van een factuur. Een meerderheid van de ondernemers denkt per factuur gemiddeld twee euro kwijt te zijn.

In werkelijkheid kunnen die kosten honderden procenten hoger uitvallen: hoewel ze per branche sterk verschillen, liggen ze ruwweg tussen 2,50 en  60,00 euro per factuur. De meest onderschatte kosten in het proces van facturatie en debiteurenbeheer (F&D) zijn die voor klantenservice en ICT. Geoptimaliseerde uitvoering door een in F&D gespecialiseerde partij biedt veel kansen om de kosten te verlagen. Een besparing van tien procent is vaak zonder meer mogelijk; in sommige branches kan het besparingspotentieel oplopen tot meer dan 40 procent. Dat blijkt uit onderzoek van GGN, uitgevoerd samen met EY Advisory en een aantal creditmanagement experts.

Rekenmodel geeft inzicht in besparingspotentieel
GGN heeft samen met EY Advisory een rekenmodel ontwikkeld dat de Total Cost of Ownership (TCO) van F&D en het besparingspotentieel in kaart brengt. Het levert verrassende inzichten op. Doorrekening bij een hogeschool, een coöperatie in levensplanning en een woningstichting laat sterke variatie zien, afhankelijk van organisatie, sector en branche. De hogeschool kan op jaarbasis zo'n 165.000 euro besparen op uitvoeringskosten en zo'n 85.000 euro op afboekingen; de kosten per factuur kunnen dalen met meer dan 40 procent. De woningstichting bespaart op jaarbasis mogelijk 80.000 euro op uitvoeringskosten en 33 procent op de kosten per factuur. Het F&D-proces van de coöperatie is ingewikkelder waardoor de kosten per factuur 58 euro bedragen; het besparingspotentieel per factuur is tien procent.

Verlagen van uitvoeringskosten
Het grootste deel (60-70 procent) van het besparingspotentieel betreft het verlagen van de uitvoeringskosten. Dit kan op verschillende manieren. Vooral de kosten voor klantenservice - het afhandelen van vragen en klachten - en aan F&D gerelateerde software kunnen omlaag. Ongeveer een derde van het besparingspotentieel is het resultaat van lagere afboeking en minder rentekosten door debiteuren te bewegen eerder te betalen.

Uitbesteding facturatie en debiteurenbeheer
Het onderzoek oppert verschillende mogelijkheden om het F&D-proces te optimaliseren, waaronder (gedeeltelijke) uitbesteding aan een gespecialiseerde partner. Bedrijven en instellingen kunnen daar bezwaren tegen hebben, bijvoorbeeld uit vrees hun rechtstreekse klantcontacten en controle te verliezen. Het onderzoek toont aan hoe opdrachtgevers juist profiteren van een in F&D gespecialiseerde partij en zelf de regie houden.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken