Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
10 februari 2014
 

Eén op de vijf organisaties: samenwerking alleen bij incident

 
 

Nog maar zestien procent van de Nederlandse bedrijven werkt op het gebied van veiligheid samen met gemeenten. Een op de drie bedrijven werkt überhaupt niet samen met een andere partij, zo blijkt uit de Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas.

Wanneer wel wordt samengewerkt, doet het merendeel dit op structurele wijze. 21 procent zegt enkel samen te werken bij incidenten.

Samenwerken voor veiligheid
Van de ondervraagden (beslissers op het gebied van veiligheid) gaf twintig procent aan met de politie samen te werken en nog eens twintig procent met andere ondernemers. Het merendeel (70 procent) werkt samen met een beveiligingsorganisatie om de veiligheid van hun bedrijf te waarborgen. Stijn Merkelbach, Business Developer bij Securitas: "Wat opvalt is dat nog weinig organisaties samenwerken met gemeenten, terwijl zij ondernemers juist goed kunnen ondersteunen bij het voorkomen van veiligheidsincidenten. Zo  kunnen gemeenten bijdragen aan het voorkomen van overvallen en het minimaliseren van vervolgschade. Daarbij hebben gemeenten goed zicht op trends in risicogebieden; zinvolle informatie voor ondernemers."

Publiek private samenwerking
Wanneer bedrijven met andere partijen samenwerken op het gebied van veiligheid, doet 21 procent dit alleen in het geval van een incident en vijf procent enkel bij een grote gebeurtenis of een evenement. "Vaak wordt politie ingeschakeld wanneer een incident al heeft plaatsgevonden. En gemeenten pas als een bedrijf een evenement wil organiseren en er vergunningen geregeld moeten worden. Maar wil je als bedrijf je veiligheid waarborgen, dan moet je juist voortijdig contact zoeken. Onze ervaring is dat zulke publiek private samenwerkingen, waarin alle betrokken partijen vooraf aan tafel zitten, een waardevolle toevoeging zijn in het vergroten van de veiligheid."

Beveiligingscamera’s delen
Organisaties kunnen op verschillende manieren met elkaar samenwerken op het gebied van veiligheid. Denk aan het delen van technische oplossingen zoals camera’s, maar ook de kosten van beveiliging en gezamenlijk de veiligheid in de buurt aanpakken (organisatorisch). Hieronder de top vijf met manieren waarop organisaties met elkaar samenwerken voor veiligheid:
1. Op organisatorisch vlak (72 procent)
2. Op technisch vlak (37 procent)
3. Delen van mankracht (elf procent)
4. Op financieel vlak (negen procent)
5. Anders (negen procent)

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken