Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zzp'er werkt onder het gewenste tarief

6 februari 2014 - Het gewenste bruto maandinkomen van zzp'ers is gemiddeld 2.850 euro (dit is het inkomen voor belasting). Het kostendekkende tarief dat een zzp’er moet vragen om dat gewenste bruto inkomen ook te kunnen bereiken blijkt 49,92 euro per uur te zijn.

Dit komt omdat een zzp’er gemiddeld slechts zo’n 29 uren per week kan declareren bij een klant. De overige tijd, gemiddeld twaalf uur per week, gaat op aan onbetaalde werkzaamheden zoals acquisitie, ontwikkeling, administratie en dergelijke

ZZP-tarief
Dit blijkt uit de uurtariefmodule op www.zzptarief.nl, een initiatief van Martijn Pennekamp en Arjan van den Born. Hier zijn sinds 2010 bijna 700.000 berekeningen gemaakt door zzp’ers om hun kostendekkende tarief te berekenen. Maar ook opdrachtgevers gebruiken de module om te berekenen wat een zzp'er kost in relatie tot een werknemer in loondienst.
Het gewenste inkomen van zzp'ers is 2.850 euro per maand.

Daadwerkelijke kosten
Verder blijken de kosten voor het uitoefenen van zijn vak hoog te zijn; bijna 25.000 euro per jaar. Deze kosten moet een zzp’er doorberekenen in zijn of haar tarief.
• Aan pensioen en verzekeringen is een zzp’er jaarlijks ongeveer  8.500 euro kwijt waarbij AOV ( 3.950 euro) en pensioenvoorziening (3.750 euro) de belangrijkste kostenposten zijn.  
• De beroepskosten zijn gemiddeld zo’n 16.800 euro per jaar.
• Het grootste bedrag hiervan zijn de vervoerskosten. Auto, trein, vliegtuig en andere transportmiddelen kosten gemiddeld 6.300 euro per jaar;
• Bedrijfshuisvesting kost gemiddeld zo’n  2.900 euro per jaar;
• Kennisontwikkeling en opleidingen kost gemiddeld 2.900 euro per jaar;
• Acquisitie en productontwikkeling kost jaarlijks 1.850 euro per jaar;
• Administratie en fiscale kost zijn gemiddeld 1.450 euro per jaar;
• Telecommunicatie kosten zijn zo’n 1.400 euro per jaar.  

Bijna 60 procent van de zzp’ers werkt onder het kostendekkende tarief
57 procent van de zzp’ers blijkt in de praktijk een lager tarief te krijgen dan zijn of haar kostendekkende tarief, 24 procent heeft een kostendekkend tarief en achttien procent van de zzp’ers heeft een winstgevend tot zeer winstgevend tarief. Een substantieel deel van de zzp’ers (38 procent) heeft een tarief dat meer dan 25 procent lager is dan het kostendekkende tarief. Deze groep kan op de lange termijn alleen overleven als zij besparen op pensioen, sociale verzekeringen en ontwikkeling.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.