Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Btw-verhoging woningisolatie slecht voor Energieakkoord

15 januari 2014 - De btw op woningisolatie is verhoogd zonder dat de Tweede Kamer zich hiervan bewust was. De wijziging is pas op 23 december door de Belastingdienst aangekondigd, maar moet al acht dagen later ingaan.

In een brief aan de Tweede Kamer vraagt de SBVN (Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland) om een standpunt over deze btw-verhoging en over de vraag of de grenzen van behoorlijk bestuur niet zijn overschreden. Rijksoverheid heeft de samenleving al die tijd voorgehouden dat er geen wijziging zou komen. Pas op het allerlaatste moment wordt een wijziging aangekondigd, zonder de samenleving de gelegenheid te geven hierop in te spelen.

Onopgemerkte btw-verhoging
De verhoging van de btw op woningisolatie is onopgemerkt gebleven omdat iedereen dacht dat met het Herfstakkoord ook dit onderdeel was geregeld. Toen duidelijk werd dat dit niet het geval is, heeft de SBVN Staatssecretaris Weekers op 19 december 2013 een brief gestuurd met het verzoek deze wijziging alsnog ongedaan te maken en zo niet dan tenminste een fatsoenlijke overgangstijd in te bouwen. De Staatssecretaris heeft hierop nog niet geantwoord. Desondanks kondigt de Belastingdienst op 23 december op haar website aan dat deze wijziging op 1 januari ingaat zonder pardon en zonder een overgangstermijn. Over deze opmerkelijke stap van de Belastingdienst heeft de SBVN op 29 december aan het ministerie van Financiën een brandbrief gestuurd, in de hoop dat nog voor 1 januari 2014 meer duidelijkheid zou ontstaan voor de sector. Ook hierop is nog geen reactie ontvangen. Daarom heeft de SBVN vandaag 13 januari de kwestie voorgelegd aan de politieke partijen in de Tweede kamer.

Duurdere woningisolatie
Het duurder maken van woningisolatie heeft ongetwijfeld ook een nadelig effect op de doelstellingen van het onlangs afgesloten Energieakkoord. Daarin is voor de huursector een besparingspotentieel ingeboekt van 12 PJ. Dit getal is afkomstig uit een eerder afgesloten convenant tussen overheid, huurders en verhuurders. De verhuurdersheffing die daarna is opgelegd, maakt het al moeilijker om deze doelstelling te halen. Nu woningisolatie door de btw-verhoging ook voor de corporaties duurder wordt (zij kunnen de btw niet verrekenen) zal het nog moeilijker worden die doelstelling te halen. Ook veel particuliere huiseigenaren krabben zich nu wel twee keer achter de oren voor ze tot investeren overgaan. Ze moeten soms honderden euro's meer betalen dan wat de buurman vorig jaar nog betaalde voor precies hetzelfde. De btw-verhoging ontmoedigt op een cruciaal moment het enthousiasme dat nu opkomt in allerlei buurten en dorpen rondom duurzaamheid en energiebesparing. Hoe leggen de politieke partijen die het regeringsbeleid steunen dit aan de burgers uit?

Bouwbesluit
Eerder was er ook al gedoe over hetzelfde onderdeel van de belastingwet door de wijziging van het Bouwbesluit. Daarin zijn de minimumeisen voor nieuwe woningen verhoogd van Rc=2,5 naar R=3,5. Na interdepartementaal overleg is besloten dat deze verhoging ook moet gelden voor bestaande woningen. Om zes procent btw te mogen toepassen bij isolatie van bestaande woningen moet Rc=3,5 worden toegepast, zo heeft het ministerie van Financiën vervolgens laten weten. Een verstandig besluit omdat daarmee veel dubbelwerk kan worden voorkomen. Uit de nieuwbouw is bekend dat veel mensen niet tevreden zijn met het comfort dat geleverd wordt door de standaard 2,5 en ook in de bestaande bouw valt met name het effect van bodemisolatie veel mensen zwaar tegen. Korte tijd later trekt het ministerie van Financiën deze interdepartementale beslissing echter op eigen houtje weer in en in de nieuwe regeling wordt de minimumeis zelfs verlaagd van Rc=2,5 naar Rc=1,3. Waarom de eerdere beslissing moest worden ingetrokken en waarom de norm moest worden verlaagd naar 1,3 is nog niet opgehelderd. Mogelijk dat ook hierover binnenkort meer duidelijkheid ontstaat.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.