Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 januari 2014
 

‘Verplicht pensioen zzp’ers is nekslag voor economische slagkracht’

 
 

Het verplicht stellen van pensioenopbouw voor zzp’ers zal de nekslag zijn voor de economische slagkracht en het innoverend vermogen van de Nederlandse economie. Dit zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland, naar  aanleiding van uitspraken van Maarten Camps.

Camps wil dat zzp’ers verplicht aan een basisvoorziening meedoen. "Als je zzp’ers verplicht om elk jaar premie te storten in een basisvoorziening, dan hebben deze zzp’ers (dit zijn ondernemers!) geen ondernemersvrijheid meer om te beslissen over hun eigen middelen. Die vrijheid is wel nodig om ondernemers te stimuleren te blijven innoveren en te investeren in hun eigen kennis en kunde.
Als een deel van de beschikbare financiën ‘zomaar’ opgaat aan verplichte premiebetalingen, dan loopt de ondernemer dus het risico dat er geen geld meer is om die benodigde investeringen te plegen voor zijn eigen economische slagkracht."

Denkfout
Volgens Helmers maakt econoom Maarten Camps de klassieke denkfout door het in deze discussie over de arbeidsmarkt te hebben. "De zzp’er is namelijk helemaal niet actief op de arbeidsmarkt! De zzp’er is actief op de markt waar vraag en aanbod van opdrachten bij elkaar komen. Dat is een wezenlijke andere markt. Op de arbeidsmarkt is er interactie tussen werkgevers en werknemers. En, je moet zzp’ers helemaal niet willen vergelijken met werknemers. Zzp’ers werken immers voor eigen rekening en risico en hebben ook bewust de keuze gemaakt om afstand te doen van alle sociale zekerheden. Zij zijn nl. ondernemers vanaf het moment dat ze waren ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het plan van Camps kan dus onmiddellijk in de prullenbak.
Niet alleen omdat Camps zich bemoeit met de vrijheden waarvoor elke ondernemer zélf heeft gekozen maar ook omdat zijn plan een nekslag betekent voor de benodigde innovatie en economische slagkracht van ons land," besluit Helmers.

 
Doorsturen »  4 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Rudolf  |   | 
13-01-2014
 | 
13:20 uur
Grote onzin deze plannen, iemand is ondernemer, kiest daarvoor en je ontneemt hem geen vrijheid. Als men zich ongerust maakt over het wel en wee van een pensioenvoorziening (best wel terecht soms),stimuleer dan goede voorlichting.
Marja  |   | 
13-01-2014
 | 
13:31 uur
In plaats van allerlei dingen verplicht te stellen voor zzp'ers kan Den Haag beter optreden tegen al die bedrijven die hun medewerkers dwingen zzp'er te worden om ze vervolgens voor bepaalde tijd in te huren. Zo komen ze onder de ontslag regelingen uit. Deze zzp'ers zijn doorgaans geen echte ondernemers. De echte zelfstandigen worden daar de dupe van. Den Haag begint de zzp'er steeds meer als een soort werknemer te zien.
Marcus Edixhoven  |   | 
13-01-2014
 | 
15:16 uur
Helemaal mee eens! Niks een verplicht pensioen. Ik wil zelf over mijn eigen geld beslissen en ik wil zelf bepalen hoe ik mijn toekomst inricht. Bovendien wil ik niet delen met mensen die er een potje van maken! Eigen verantwoordelijkheid! Sterk betoog van Jerry Helmer!
Jeanine Verhaar  |   | 
13-01-2014
 | 
17:55 uur
Mag ik a.u.b. zelf beslissen wat ik met mijn geld doe? Ik spaar nu een heel klein beetje voor mijn pensioen en ik ben heel hard aan het ondernemen om in de toekomst meer te kunnen sparen. Als ik nu al beperkt wordt in mijn groei-ambities, dan weet ik het niet meer.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken