Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Wil de echte zelfstandige professional opstaan?

7 januari 2014 - Het woord zzp’er is aan inflatie onderhevig. Want waar staat een zzp’er nu eigenlijk voor en welke rol speelt hij binnen een bedrijf?

We kennen inmiddels allemaal de vervelende verhalen uit de media over bedrijven die zogenaamde schijnconstructies hanteren, waarbij werknemers ontslagen worden en dan als ‘zzp’er’ terugkomen om hetzelfde werk uit te voeren. Daarnaast worden mensen die via het uitzendbureau bij een organisatie aan de slag gaan ook steeds vaker zzp’er genoemd. Er is dus een grote brei aan functies, van postbode tot schoonmaker, die door zogenaamde zzp’ers wordt uitgevoerd. Maar dat is niet iets waar een hoogopgeleide zelfstandige professional zich in herkent. Dit stelt Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex.

Vernieuwing
Huismans: "Uit onderzoek van FastFlex en ABN AMRO blijkt dat organisaties de flexibele schil lang niet alleen inzetten om kosten te besparen. Ze hebben zelfstandige professionals met name hard nodig voor hun specialistische kennis, want die kennis is steeds lastiger te vinden. Daarnaast hebben zelfstandige professionals ervaring in verschillende werkomgevingen, waardoor zij vaak een belangrijke bijdrage leveren aan innovatie en vernieuwing. Naast de specifieke kennis die zelfstandige professionals met zich meebrengen, hebben zij als externe ook minder last van bedrijfsblindheid. Ze volgen de bedrijfsroutines minder en zijn hierdoor in staat om de behoefte aan vernieuwing (sneller) te zien en daarop in te spelen. En dat is juist hetgeen waar organisaties nu koortsachtig naar op zoek zijn: innovatieve ideeën om zo hun business te verbeteren. Ander onderzoek van FastFlex (gehouden onder 617 zelfstandigen) laat zien dat ook zelfstandige professionals zichzelf beschouwen als innovators van een organisatie. Zij proberen hun meerwaarde voor organisaties te vergroten door bijvoorbeeld meer aandacht te besteden aan hun opleiding en ontwikkeling. Zij hebben dus dat écht onderscheidende vermogen ten opzichte van de grote brei aan zzp’ers."

Inspiratie voor ondernemerschap
Huismans: "De écht specialistische professionals zullen daarom meer en meer de regie van hun loopbaan en het ondernemerschap naar zich toe moeten trekken. Zo kunnen ze zich onderscheiden. Ze laten zich dan niet meer leiden door bureaus die weinig meerwaarde bieden en zich beperken tot het zoeken van opdrachten. Doordat de markt aan gaat trekken zal er schaarste ontstaan, waardoor zelfstandige professionals minder afhankelijk zijn van bureaus om aan opdrachten te komen.  Wanneer bemiddelingsbureaus de zelfstandige professional méér kunnen bieden dan alleen een interessante opdracht (denk bijvoorbeeld aan extra trainingen, hulp bij het managen van de verschillende opdrachten, administratieve ontzorging en 100 procent compliancy) dan zullen zij in de toekomst van cruciaal belang zijn voor zelfstandige professionals. Dat betekent vanzelfsprekend ook dat deze bureaus de beste pool zelfstandige professionals beschikbaar hebben en daarom ook onmisbaar worden voor opdrachtgevers. Het blijft natuurlijk allemaal een kwestie van definitie, maar de  zelfstandige professional onder de zzp’ers is een echte ondernemer en zoekt naar inspiratie voor ondernemerschap."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.