Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Nieuwe bijstandsregeling ZZP’ers bedreigt innovatiekracht Nederland'

23 december 2013 - 'Dat ZZP’ers niet meer hun spaargeld hoeven op te souperen zodra ze onverhoopt in de bijstand raken, is zéér slecht voor de innovatieve en creatieve kracht van het ondernemerschap van ZZP’ers. En uiteindelijk is dit funest voor Nederland.'

"Het is héél merkwaardig dat elke prikkel om doorzettingsvermogen te stimuleren – ook in financieel moeilijke tijden – teniet wordt gedaan," zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland, in reactie op de afspraken uit het Pensioenakkoord. "De verhouding wordt steeds schever. Van ondernemers verlangen we (eisen we!) enerzijds ondernemende power," zegt Helmers. "Iedereen weet immers dat u het beste uit uzelf kunt halen als er prikkels zijn, maar toch heeft men nu in Den Haag besloten om het spaargeld van elke ZZP’er buiten schot te houden zodra deze in de bijstand belandt. Dit betekent dat elke ondernemende prikkel om creatief en innovatief te zijn, wordt weggenomen. Want juist met dat spaargeld kunnen ze investeren in iets nieuws! Juist op dat bijstandsmoment vragen we immers ondernemende power van u! Dát hoort bij het ZZP-schap! De selectieve argumentatie van de vakbonden en politici is ronduit schokkend."
Volgens Helmers wordt met deze maatregel de zo benodigde slagkracht van ondernemend Nederland verder onderuit gehaald.

Niet solidair
"Het is bovendien niet solidair naar die ondernemers die wél bereid zijn om bijvoorbeeld hun spaargeld te investeren in innovatie en de verdere ontwikkeling van hun eigen ondernemerschap of hun bedrijf. Ze nemen daar risico mee. Dat kán soms misgaan! Dat is de essentie van ondernemerschap. Maar het kan ook goed gaan. Dát laatste aspect zou ook eens goed onder de aandacht moeten worden gebracht van de bijstands-ZZP’ers in spé. Door marktgericht en ondernemend te handelen, kun je jezelf uit de bijstand trekken! Met deze nieuwe maatregel zeggen we bij voorbaat al, dat mensen het niet meer hoeven te proberen."
Helmers tot slot: "Want, laten we wel zijn. De bijstand wordt uiteindelijk gefinancierd door ons aller opgebracht belastinggeld. Is het niet heel merkwaardig dat ondernemers die wél risico nemen (ook van hun spaargeld!) dan financieel moeten bijdragen aan ZZP’ers die – ondanks het feit dat ze in het bezit zijn van wat spaargeld (!) – in de bijstand zitten, terwijl die bijstands-ZZP’ers zelf ook een keuze hebben?"

Doorsturen  |  10  |  Nieuwsbrief

Reacties

Leonard den Hollander

23-12-2013 10:50  |  

Dit is een aanpassing waarbij de ondernemerspositie van zzp'ers (verder) wordt erkent; nu ook voor hun pensioenpot.
Er is hier namelijk sprake van een verwarring tussen spaargeld en gelden opzij gezet voor een pensioen. Spaargeld zal wel degelijk aangesproken moeten worden als een zzp'er op de nullijn terecht komt en bij de bijstand aanklopt.
Gelden die zzp'ers onder een fiscale regeling apart gezet hebben voor pensioen, blijven, net als bij werknemers, dga's en ondernemers die hun pensioen zelf beheren in een pensioen-bv, in het nieuwe besluit buiten schot bij een bijstandsaanvraag.

B. Jelinkitez

24-12-2013 00:03  |  

Beste Leonard - je hebt gelijk maar het is natuurlijk wel zo dat creativiteit en innovatie worden ondermijnd. Dat geld niet alleen voor zzp-ers maar ook voor andere ondernemers. Vind je het niet vreemd dan dat er dus wel geld opzij is gezet (weliswaar met behulp van fiscale stimulansen) dat in geval van nood niet mag worden aangesproken?

Wat mij betreft: geld moet kunnen worden opgenomen, met fiscale verrekening (boete?): daarmee voorkom je dat anderen de rekening gepresenteerd krijgen. Jery Helmers heeft wel degelijk een punt. Ik zit ook niet te wachten op belastingverhogingen omdat ZZP-ers allemaal de bijstand in sjezen.

V. Kamers

23-12-2013 20:44  |  

Roalda Verhaar

23-12-2013 22:18  |  

Eens met het zzp netwerk. als ondernemers nog ergens een potje hebben, waarom dat dan niet aanspreken? dan maar de wet aanpassen. heel merkwaardig dat er dus in plaats daarvan gewoon dan op sociale voorzieningen kan worden geteerd. lijkt me niet meer dan fair om dat aan te zwengelen.

S. F.van Potting

24-12-2013 14:20  |  

S. F.van Potting

24-12-2013 14:26  |  

Carlijn Mehrmann

26-12-2013 14:12  |  

@ meneer den Hollander - maar vindt u dan ook niet dat we juist van die regeling afmoeten dat spaargelden voor pensioenen een soort van onaangetaste status moeten blijven houden? Het is toch merkwaardig dat we met z'n allen voortdurend blijven sponsoren terwijl er dus wel geld in (al dan niet) beschermde potjes zit. Het zzp netwerk Nederland is terecht tegen het door de vakbonden afgesloten pensioenakkoord.

Stacey

26-12-2013 18:26  |  

Eens met Jerry Helmers. Hij is de enige in ZZP-land die zegt waar het op staat. Door deze regeling worden zzp-ers alleen maar luier.

Henrik Castelijn

27-12-2013 18:44  |  

Mee eens: het wordt zzp-ers veel te makkelijk gemaakt. Goed punt van ZZP Netwerk Nederland om dit aan te zwengelen want inmiddels is wel bewezen dat Nederland veel te weinig innovatiekracht heeft. Prikkels geven dus!

Valerie Groeneveld

30-12-2013 10:42  |  

Interessant punt van ZZP Netwerk Nederland. Innovatiekracht wordt inderdaad bedreigd. Prikkels om met je 'eigen geld' iets te doen, worden weggenomen.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.