Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Meer oudere ondernemers

18 december 2013 - Onderzoek van Panteia laat zien dat in de periode 2007-2012 het aandeel ‘grijze ondernemers’ is gegroeid. Onder grijze ondernemer wordt verstaan nieuwe en gevestigde ondernemers in de leeftijdscategorie van 55-64 jaar.

Het aandeel grijze ondernemers is toegenomen van acht procent in 2007 naar vijftien procent in 2012. Vergeleken met de jongere leeftijdsklassen is dit aandeel nog steeds relatief laag. Toch is het opvallend dat gedurende de economische crisis ook het aandeel nieuwe grijze ondernemers is gegroeid.

Sterke groei in ondernemendheid
Deze nieuwe studie van Panteia richt zich op grijs ondernemerschap in de brede zin. Dat zijn zowel de nieuwe (en startende) als de gevestigde ondernemers, maar ook de personen die concrete stappen ondernemen om de onderneming op te richten. Uit de resultaten blijkt dat vijftien procent van de personen tussen de 55 en 64 jaar actief is als ondernemer of  hele concrete plannen heeft om deze op korte termijn op te richten. De ‘ondernemendheidsquote’ voor de groep 55-64 jaar (vijftien procent) is opgebouwd uit startende en jonge ondernemers (vijf procent) en de gevestigde ondernemers (tien procent). Voor alle leeftijdsklassen is de ‘ondernemendheid’ toegenomen in de periode 2007-2012. Vooral voor de leeftijdsgroep 45-54 jaar was de toename sterk, deze quote is in deze periode zelfs meer dan verdubbeld. Ook voor de grijze ondernemers, 55-64 jaar, was de stijging relatief sterk te noemen. Het is toegenomen van acht procent in 2007 naar vijftien procent in 2012.

Binnen Europa heeft Nederland groot aandeel ‘grijze ondernemers’
Naast de vergelijkingen tussen leeftijdsklassen en over de tijd is ook gekeken waar Nederland staat op het gebied van grijs ondernemendheid  ten opzichte van andere landen. Binnen Europa behoort Nederland met een grijs ondernemendheidsquote van vijftien procent tot de landen met de hoogste mate van ondernemendheid. Alleen Ierland (negentien procent) en het Verenigd Koninkrijk (negentien procent) hebben een hogere ondernemendheidsquote. In Denemarken, Frankrijk en Italië is de ondernemendheid binnen de groep 55 tot en met 64 jaar het laagst. Wanneer ook de Verenigde Staten en China worden meegenomen dan behoort Nederland tot het gemiddelde qua grijs ondernemendheid. 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.