Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vrouwen wijzen ondernemerschap af

4 december 2013 - Ruim twee derde van de Nederlandse vrouwen geeft nadrukkelijk aan geen eigen bedrijf te willen beginnen. Hoewel bijna de helft van de mannen zichzelf in de toekomst ziet ondernemen, haakt de meerderheid van de vrouwen af.

Dit blijkt uit onderzoek van Amway onder 1.010 Nederlandse respondenten. In totaal zijn 26.009 respondenten uit 24 landen (waaronder EU-landen, VS en Japan) gevraagd naar hun mening over ondernemerschap. Uit de resultaten bleek dat:
• …ruim 82 procent van de Nederlanders positief is over ondernemerschap, waarmee Nederland tot de top drie van Europa behoort;
• …‘onafhankelijkheid van een werkgever’ in Nederland het sterkste motief is om zelfstandig ondernemer te worden;
• …ondernemerschap-educatie 40 procent van de Nederlandse respondenten zou aanzetten een onderneming te beginnen;
• …Nederlandse respondenten met een hoger opleidingsniveau positiever over ondernemerschap denken dan diegenen die een lager opleidingsniveau hebben.

Bang om te falen
Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen geeft aan dat de angst om te falen hen ervan weerhoudt om te ondernemen. Dit wordt versterkt door de angst voor financiële problemen (68 procent) en de dreigende economische situatie (40 procent). Ook persoonlijke angsten vormen een obstakel, zoals het risico op een lager gevoel van eigenwaarde (20 procent) als men faalt. Opvallend is dat weinig vrouwen vrezen om hun gezin teleur te stellen, en dat deze zorg zelfs groter is onder mannen.
Professor dr. Elfring, hoogleraar strategisch management en ondernemerschap aan de Vrije Universiteit werd verrast door de onderzoeksresultaten: "Het verbaast me dat de meerderheid van de Nederlandse vrouwen zichzelf niet ziet ondernemen. Naar mijn idee is de positie van de Nederlandse vrouw in de samenleving gelijkwaardig aan die van de man. De mate waarin ze willen ondernemen zou daarom zo goed als gelijk moeten zijn aan die van hun mannelijke tegenhangers. Dit is klaarblijkelijk niet het geval."

Ondernemerschap stimuleren
De ondervraagde vrouwen geven aan dat een aantal zaken hen zou stimuleren te gaan ondernemen. Zo geeft 44 procent van de vrouwen te kennen dat het opdoen van ondernemerschapskennis en het ontwikkelen van zakelijke vaardigheden een belangrijke stimulans zouden vormen. Mannelijke respondenten hechten ook het meeste belang aan kennisvergaring, hetzij in mindere mate (37 procent).
Een van de grootste verschillen tussen mannen en vrouwen is het verlangen naar steun van familie en vrienden om een eigen onderneming te beginnen. Eén op de drie vrouwen geeft aan dat dit hen zou stimuleren, terwijl slechts twintig procent van de mannen dit bemoedigend vindt. Verder verlangt ruim 32 procent van de vrouwen ondersteuning door een mentor of zakelijk netwerk.

Stimulerende rol voor publieke instanties
Amway verklaart dat politici en beleidmakers aanstormende ondernemers moeten stimuleren om hun plannen voor een eigen onderneming te realiseren. Op basis van de internationale resultaten concludeert Amway dat met name de angst om te falen een hinderlijke rol speelt. Vooral in landen die een positieve houding ten opzichte van ondernemerschap hebben, maar waar de aspiratie tot ondernemen achter blijft, zoals in Nederland het geval is. "Amway moedigt nationale overheden en andere publieke instituten aan om de belangen van toekomstige ondernemers serieus te nemen. Neem concrete stappen om het stigma dat wordt veroorzaakt door falen te verminderen, of zelfs weg te nemen," verklaart Michael Meissner, Vice-President Corporate Affairs Amway Europe.
Imelda Vital, EU en Corporate Affairs Area Manager van Amway vult aan: "Ik denk dat vooral jonge vrouwen last hebben van angst om te falen. Sinds de start van hun carrière is de economische situatie in Nederland slecht, waardoor je als ondernemer een groter financieel risico loopt. Daarom denk ik dat verbeteringen zoals toegankelijke scholing zullen helpen. Maar daarnaast moeten we met z’n allen aansturen op een cultuuromslag waarin vrouwen door hun gezin en sociale omgeving worden aangemoedigd een eigen onderneming te starten. Om mij heen zie ik al enkele bemoedigende voorbeelden, maar dit aantal kan, en moét omhoog

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.