Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
2 december 2013
 

Familiebedrijven positiever gestemd

 
 

Na het dieptepunt in maart 2013 laat een aantal economische parameters een verbetering zien. Ondernemers in familiebedrijven zijn met name positiever over de vooruitzichten voor de Nederlandse economie en voor hun sector in het algemeen.

Dit blijkt uit de zevende Van Lanschot Familiebedrijven Barometer, een halfjaarlijkse peiling onder ondernemers in Nederlandse familiebedrijven. Aan dit onderzoek, dat Van Lanschot sinds 2010 verricht, namen 249 directeur-grootaandeelhouders deel.

Licht herstel in economische vooruitzichten eigen bedrijf
Het lichte positivisme dat wordt ingegeven door de conjuncturele ontwikkelingen is nog broos: ondernemers verwachten in de komende zes maanden maar een licht herstel in de economische vooruitzichten voor het eigen familiebedrijf en een kleine verbetering in de orderportefeuille en werkgelegenheid. De investeringsbereidheid is iets verbeterd en terug op het niveau van een jaar geleden. Ondernemers verwachten dat de economische vooruitzichten in de komende zes maanden stabiel blijven, en in ieder geval niet verder verslechteren. Het politieke klimaat in Nederland voor ondernemers en bedrijven blijft echter een zorgelijk punt. De helft van de ondernemers geeft aan dat het politieke klimaat (ernstig) is verslechterd. Ondernemers hebben het gevoel dat de regering onvoldoende kansen voor familiebedrijven creëert.

Zorgen van de ondernemer zijn op korte termijn groter geworden
Hoewel ondernemers positiever (lees: minder negatief) zijn over de economische vooruitzichten, blijft er sprake van een stevige bedrijfseconomische onzekerheid met bijbehorende zorgen. Gemiddeld genomen zijn de zorgen van ondernemers op de korte termijn groter geworden. De administratieve lastendruk, wet- en regelgeving, debiteurenrisico's en prijsontwikkeling in de markt vormen de grootste pijnpunten voor ondernemers in het familiebedrijf. In deze meting zien we ook duidelijk dat er toenemende zorgen zijn over personele thema's; in het bijzonder het vinden en behouden van geschikt personeel en de pensioenregeling van werknemers.

Kabinetspartijen leveren stemmen in
De huidige kabinetspartijen zouden onder ondernemers flink wat stemmen inleveren als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn. De VVD zou twaalf procentpunt inleveren, de PvdA acht procentpunt. D66 wint stemmen en zou de VVD in grootte evenaren. Ruim een derde van de ondernemers is voor een eigen ondernemerspartij; de helft van de ondernemers is hier echter geen voorstander van. Bijna 60 procent van de ondernemers in familiebedrijven staat achter een beleid dat onder andere door middel van overheidsborgstelling de kredietverlening op gang helpt; bijna tien procent is hier geen voorstander van. Daarnaast ontraadt bijna 80 procent van de familiebedrijven het strikt volgen van de Europese begrotingsnorm en de helft van de ondernemers staat een veel ruimhartiger stimuleringsbeleid voor.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken