Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
27 november 2013
 

Meer werkgevers willen Wajongers een kans geven

 
 

De belangstelling onder werkgevers om mensen met een arbeidshandicap aan te nemen stijgt licht. 55 procent van de werkgevers geeft aan dat zij arbeidsgehandicapten, zoals mensen met een Wajong-uitkering, een kans zouden bieden vanuit maatschappelijk ondernemen. Vorig jaar was dit 53 procent.

Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête onder 2.000 bezoekers van de UWV Werkgeverscongressen, die in oktober en november worden gehouden.

Maatschappelijk ondernemen
Voor het vierde achtereenvolgende jaar heeft UWV de bezoekers aan de werkgeverscongressen bevraagd. "De uitkomsten van de enquête laten zien dat maatschappelijk ondernemen steeds hoger op de agenda staat," aldus Bruins. "Tegelijkertijd weten we dat nog geen vijf procent van de werkgevers een arbeidsgehandicapte in dienst heeft. Dat moeten er veel meer worden. Uit onze contacten weten we dat veel ondernemers er serieus over denken en wij worden dan ook steeds vaker benaderd voor informatie. UWV wil deze bedrijven helpen om de stap daadwerkelijk te zetten."
Gevraagd naar de reden waarom werkgevers nog geen arbeidsgehandicapte in dienst hebben, geeft 44 procent als reden dat zij denken dat begeleiding te veel tijd kost. 29 procent geeft aan dat zij verwachten dat er geen werk is voor deze mensen. Andere redenen zijn administratieve lasten (zestien procent) en verwacht ziekteverzuim (elf procent).

Nog geen ruimte voor meer banen
Als het gaat om de ontwikkeling van de arbeidmarkt zijn werkgevers nog steeds niet positief. Het overgrote deel ziet voorlopig geen ruimte voor een groei van het aantal banen binnen de onderneming. Slechts 20 procent verwacht een toename van de vraag naar personeel in 2014. Vorig jaar dacht nog bijna een derde dat de vraag naar personeel zou toenemen en het jaar daarvoor de helft. 36 procent verwacht een afname van de vraag naar personeel, vorig jaar was dat nog 26 procent.
Op de vraag 'Wat is volgens u de belangrijkste uitdaging voor uw bedrijf in de komende jaren?', scoort vergrijzing met 45 procent het hoogst. Dat is meer dan vorig jaar, toen 40 procent zorgen had over het ouder wordende personeelsbestand. Behoud van personeel (26 procent) en opleiden (negentien procent) hebben duidelijk minder aandacht. Werving, tenslotte, wordt door slechts twaalf procent genoemd. Vorig jaar vond nog zeventien procent werving de belangrijkste uitdaging.

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Jeroen  |   | 
28-11-2013
 | 
11:35 uur
Werkgevers kunnen helemaal niet als je het artikel goed leest. Bovendien willen ze geen aanpassingen doen of uitdagend werk leveren. Het gaat voornamelijk om (gesubsidieerde) goedkope arbeidskrachten die onder WML werken en een aanvulling van de belasting betaler, ik bedoel rijk krijgen. Het overhevelen van 100.000 WAJongers naar de bijstand lever ook alleen een besparing op voor de rijksbegroting niet een echte bezuiniging aangezien de gemeentes het straks mogen betalen. Netto gaat er voor de hard werkende VVDer de belastingdruk dus niet omlaag en betalen we via een andere route net zo veel dan wel niet meer ivm reÔŅĹntegratie trajecten en dure ondersteuning. Maar goed, lange termijn visie is iets wat het kabinet ontbreekt.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken