Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Maxime Verhagen: help starters NU vooruit

21 november 2013 - "Prachtig dat we nu de eerste tekenen van herstel zien op de woningmarkt. Maar het kan nog veel beter als we nu starters echte kansen geven. Dan komt de hele markt echt fors in beweging," zo stelt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

Hij reageert daarmee op de stevig betere verkoopcijfers die het Kadaster bekend maakte. "Het sentiment wordt beter, terwijl de prijzen nog laag liggen. Alle kansen voor starters dus, maar zij worden vaak gehinderd door al te voorzichtige hypotheekverstrekkers. En startersleningen van de gemeente bieden te weinig soelaas, want veel gemeenten stellen extra eisen aan een starterslening. U krijgt zo'n lening bijvoorbeeld alleen als u een woning koopt die op grond staat waar de gemeente zelf vanaf wil. Of alleen als u al in die gemeente woont. Daardoor is het potje voor startersleningen nog niet opgesoupeerd. Daarom roep ik gemeenten op om te stoppen met deze onnodige extra hindernissen voor jonge gezinnen. Ook moet de grondprijs omlaag, want waarom zouden starters of wie dan ook bedragen moeten neertellen die veel hoger liggen dan de marktprijs?
Tegelijkertijd kan de Kamer nu beslissen om het budget voor startersleningen te verdubbelen van 50 naar 100 miljoen, zodat de marktbeweging een duw krijgt in de goede richting. Het gaat om een bescheiden bedrag op de hele Rijksbegroting, waardoor vele tienduizenden starters eindelijk hun eigen huis kunnen kopen. En daardoor kunnen tienduizenden andere huishoudens verder, ook komen er vele sociale huurwoningen vrij op deze manier.
Meer hypotheekruimte is beter dan het verhogen van de inkomensgrenzen in de sociale huursector. Door zo'n maatregel worden wachtlijsten juist langer. De betere oplossing is om starters vooruit te helpen op de koopmarkt. Met een klein zetje bereik je een groot resultaat."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.