Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Tuinders positiever gestemd

23 december 2010 - Tuinbouwondernemers zijn na de uitgesproken slechte jaren 2008 en 2009 weer positiever gestemd. Ruim 80 procent geeft 2010 een rapportcijfer zes of hoger. Iets meer dan de helft geeft aan een hogere omzet gegenereerd te hebben, vorig jaar was dit twintig procent.

Ondanks de betere resultaten was er toch een groep van bijna 29 procent die een lagere omzet behaalde. Voor 2011 verwacht 60 procent van de tuinders een verder herstel van de omzet. 

Investeringsbereidheid is nog niet terug
Het herstel geeft de meeste ondernemers nog geen aanleiding om weer te gaan investeren. De investeringsbereidheid blijft gelijk aan vorig jaar (24 procent). De focus bij investeren blijft, evenals vorig jaar, liggen op efficiencyverbeterende maatregelen en kennis. Het vertrouwen in de banken is gestegen: slechts zeventien procent heeft hinder ondervonden bij het verkrijgen van een financiering, tegenover ruim 40 procent vorig jaar. Dit blijkt uit de eindejaarsenquête van LTO Noord Advies en GIBO Groep Accountants en Adviseurs, waaraan 113 tuinbouwondernemers hebben meegedaan. 

Kansen en bedreigingen
Van de tuinders ziet 42 procent voor 2011 kansen in het verhogen van de omzet bij bestaande klanten (2010: 37 procent, 2009: zeventien procent). Vooral op eigen kracht, steeds minder ondernemers zien kansen in een samenwerkingsverband (2010: 26 procent, 2009: 41 procent) en bundeling van het aanbod (2010: 25 procent, 2009: 35 procent). 

Buitenlandse concurrentie
Concurrentie uit het buitenland wordt steeds minder als een bedreiging gezien (2010: 31 procent, 2009: 57 procent). De grootste bedreiging is nog altijd de stagnerende afzet (79 procent) en een aanhoudende economische recessie (82 procent). In 2010 zijn de energieprijzen gestegen en hierdoor staat de rentabiliteit van wkk-installaties onder druk. Bijna 40 procent van de ondernemers ziet hier een bedreiging in voor de toekomst. 

Kritisch op overheidsbeleid 
Ondernemers zijn kritisch ten aanzien van het gevoerde beleid van de vorige regering: 64 procent vindt dat de overheid te weinig gedaan heeft om het herstel van de economie te stimuleren. Tuinders hebben over het algemeen vertrouwen in de nieuwe regering van Mark Rutte, 70 procent is hier positief over. Ze noemen verbetering van de exportfaciliteiten als belangrijk aandachtspunt voor de regering. Nieuw is dat veel ondernemers een pensioenregeling voor ondernemers belangrijk vinden. Waarschijnlijk is dit belangrijker geworden omdat de waarde van het bedrijf is gedaald en het pensioen in de regel uit de waardevermeerdering van het bedrijf moet komen. 

Financieringen
Het aantal bedrijven dat hinder heeft ondervonden bij het aanvragen van een financiering is meer dan gehalveerd ten opzichte van 2009 (2010: zeventien procent, 2009: 40 procent). De garantieregeling is door 28 procent genoemd als goed middel ter bestrijding van de crisis. De ondernemers hebben ook voor de toekomst meer vertrouwen: slechts negentien procent ziet problemen bij financieringen als grootste belemmering. In voorgaande jaren lag dit percentage op ongeveer 28 procent. 

Administratieve lastendruk
Ondanks dat de verlaging van de administratieve lasten een paradepaard is van de overheid, is er voor de tuinbouwsector nog steeds geen sprake van een vermindering van regeldruk. Maar liefst 100 procent van de ondernemers (2009: 97 procent, 2008: 73 procent) gaf aan dat de regeldruk niet is afgenomen. 

Verbetering van efficiency

Naast de zorgen die er zijn om de afzet, blijft de focus van de sector voor 2011 vooral op het verbeteren van de efficiency in het bedrijf. Investeren in efficiency wordt door de meer dan 75 procent van de ondernemers genoemd als kans om de bedrijfsresultaten te verbeteren. De tevredenheid over de inzet en de vaardigheden van het personeel is onverminderd groot binnen de tuinbouw: 85 procent gaf het personeel een cijfer zeven of hoger. 

Privé en zakelijk
Ondernemers ervaren een betere balans tussen privé en zakelijk. Ruim 54 procent geeft een cijfer zeven of hoger. In vergelijking met voorgaande jaren zit daar een duidelijke verbetering in (2009: 46 procent, 2008: 39 procent). Waarschijnlijk heeft de verbetering van de bedrijfsresultaten en de positievere stemming in de sector hier een duidelijk invloed op.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.