Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Tweede Kamer stemt voor sterker ondernemersklimaat startups

14 november 2013 - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich achter de VVD-plannen voor beter startupklimaat geschaard. Daarmee is een aantrekkelijk ondernemersklimaat voor startups een stuk dichterbij gekomen.

De onlangs gepresenteerde agenda ‘StartupNL’ bevat ruim veertig maatregelen die het voor startups makkelijker moet maken om in Nederland te starten, groeien én bloeien. Naast een ruime meerderheid van Tweede Kamer hebben ook minister Kamp, studenten en ondernemers positief gereageerd op de plannen van de VVD.

Belang van startups
Tijdens het vorige week gehouden debat over de begroting van Economische Zaken, erkende minister Kamp het belang van startups voor Nederlandse economie en hun belangrijke bijdrage aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Het startup-visum was één van de maatregelen die op bijval kon rekenen van de minister. Volgens hem kan het visum 'een belangrijke aanvulling op het huidige instrumentarium voor zelfstandigen' zijn. Een ruime meerderheid van de Kamer stemde in met het verzoek aan de regering om uiterlijk in het voorjaar van 2014 met concrete beleidsvoorstellen te komen die het vestigings- en ondernemingsklimaat voor startups verbeteren.

Verborgen kracht
Startups zijn volgens VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas de verborgen kracht achter onze economie. "Het zijn innovatieve, startende ondernemingen als Spotify en Zalando of het Nederlandse WeTransfer en Booking.com. Startups die in een mum van tijd kunnen uitgroeien tot grote ondernemingen met een wereldwijde afzetmarkt. Deze starters dagen de gevestigde orde uit om te blijven innoveren, leveren schonere of slimmere oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en zorgen ook nog eens voor banengroei. Momenteel kent Nederland zo’n 7.000 startups die goed zijn voor bijna 16.000 banen en een omzet van bijna twee miljard euro. De wereld van de startups blijft groeien, maar op de weg naar die groei komen ze obstakels tegen die de overheid kan wegnemen. Het is een groep ondernemers die liever naar zichzelf kijkt dan naar de overheid. Een mentaliteit die de VVD alleen maar kan toejuichen. Maar als overheid kun je ondernemers wel meer ruimte bieden om te ondernemen en daar is absoluut nog ruimte voor verbetering," aldus Lucas. 

Specifiek startersbeleid
Landen als Frankrijk, Canada en het Verenigd Koninkrijk hebben specifiek beleid ontwikkeld om het vestigingsklimaat voor startups te verbeteren. Nederland dreigt daardoor achterop te raken. Lucas: "Tal van regelingen zijn niet toegespitst op de specifieke situatie van deze jonge, ambitieuze bedrijven. We hebben dus niet 43 nieuwe regels bedacht, maar juist gekeken hoe we bestaande barrières kunnen wegnemen om te voorkomen dat deze bedrijven vroegtijdig het nest verlaten of niet van de grond komen. Dit doen we door regels te vereenvoudigen, durfkapitaal fiscaal aantrekkelijker te maken en bijvoorbeeld buitenlandse startups aan te trekken met behulp van een startup-visum. Daarnaast moeten we zorgen dat kennis gedeeld wordt: over technologie, maar ook over succesvol ondernemerschap. Daarom zet de VVD in op het creëren van broedplaatsen en dienen startups bij het topsectorenbeleid te worden betrokken. Niet door ze alsnog aan de vergadertafel te zetten, maar door gebruik te maken van hun energie en creativiteit om het topsectorenbeleid ook écht innovatiebeleid te laten worden."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.