Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zzp-tarieven staan nog steeds onder druk

1 november 2013 - 69,5 procent van de zzp’ers geeft aan dat hun tarieven onder druk staan. Dit percentage is vrijwel onveranderd sinds begin 2013 en vormt geen teken van herstel. Wel heeft 86,7 procent van de zzp’ers een buffer opgebouwd: een stuk meer dan een jaar geleden.

Dit blijkt uit het themarapport ‘Financiën & administratie’ van structurele onderzoeksmonitor ZZP Barometer in samenwerking met Exact, afgenomen onder 1.721 zzp’ers in Nederland. "Zzp’ers spelen handig in op de crisis en zitten niet bij de pakken neer," aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer.

Buffer opgebouwd
Begin 2012 hadden minder zzp’ers een financiële buffer dan nu: 68,1 procent tegen 86,7 procent nu. De financiële buffer is echter wel veel kleiner dan destijds: minder zzp’ers hebben een buffer van meer dan twaalf maanden, en veel meer zzp’ers hebben een buffer van minder dan drie maanden. Bepaalde verzekeringen – waaronder de AOV – gaan ten koste van deze buffer: 9,1 procent van de zzp’ers heeft zijn AOV het afgelopen jaar stopgezet. De buffer wordt kleiner doordat zowel de tarieven als het aantal facturabele uren onder druk staan. Wel geeft 52,0 procent aan zijn pensioen (financieel) goed geregeld te hebben.

Crisismaatregelen overheid
Ondanks de initiatieven van de overheid op het gebied van financiering, geeft 73,6 procent van de zzp’ers aan (nog steeds) niet bij een bank terecht te kunnen voor financiering. Bijna driekwart (73,2 procent) van de zzp’ers is toch niet van plan in loondienst te gaan, ondanks de slechtere omstandigheden. 14,1 procent geeft echter aan wel part- of fulltime in loondienst te gaan, met name vanwege de crisismaatregelen van de overheid. 29,9 procent geeft zelfs aan in financiële problemen te komen door deze maatregelen. En de meerderheid van hen (55,4 procent) wordt er niet veel positiever op door de overheid: zij krijgt minder vertrouwen in de toekomst van haar bedrijf. "Wel daalt de administratieve (tijds)druk volgens de meerderheid van de zzp’ers, een positief effect van de maatregelen van de overheid," zegt initiatiefnemer Jeroen Sakkers.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.