Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Meerderheid zzp’ers doet boekhouding zelf

30 oktober 2013 - 53,0 procent van de zzp’ers doet de boekhouding zelf en besteedt deze niet uit. 48,1 procent gebruikt hiervoor Excel, 31,3 procent gebruikt op de PC geïnstalleerde software en 20,6 procent gebruikt online boekhoudsoftware.

Dit blijkt uit het rapport ‘Financiën & administratie’ van structurele onderzoeksmonitor ZZP Barometer in samenwerking met Exact, afgenomen onder 1.721 zzp’ers in Nederland.

Automatisering
Veel zzp’ers vinden boekhouden en belastingaangifte lastig. De zzp’er die dit uitbesteedt, betaalt gemiddeld 97 euro per maand voor zijn administratiekantoor of boekhouder. De zzp’ers die hun boekhouding uitbesteden, doen dit vanwege kennis (51,9 procent) en prijs (40,3 procent). Online boekhoudapplicaties worden niet altijd gebruikt omdat deze onbekend zijn of te duur gevonden worden. 29,1 procent van de zzp’ers heeft echter weleens een boete van de Belastingdienst gehad wegens te laat betalen van de btw, iets dat dankzij automatisering voorkomen kan worden.

Betalingsmoraal opdrachtgevers
86,0 procent van de zzp’ers hanteert een betalingstermijn van 30 of minder dagen. 62,4 procent van hen wordt echter weleens te laat betaald, 4,2 procent zelfs altijd. Gemiddeld is zo’n 0,6 procent van de omzet van de zzp’ers de afgelopen jaren oninbaar gebleken. Bij een gemiddelde omzet van 90.000 euro per jaar betekent dit dat de gemiddelde zzp’er in Nederland jaarlijks zo’n 540 euro misloopt bij klanten en opdrachtgevers. Uitgaande van 800.000 zzp’ers is dit jaarlijks 432 miljoen euro. Niet geheel onverwacht vindt de meerderheid van zzp’ers (66,9 procent) daarom de creditrating van de opdrachtgever, bemiddelaar en/of detacheerder van groot belang.

Doorsturen  |  3  |  Nieuwsbrief

Reacties

B.H.J. Mooibroek AA ...

12-11-2013 14:51  |  

Leuk en interessant onderzoek.

Ook wij adviseren de ZZP-er om de administratie zelf te voeren. Als dit moeizaam gaat, wil zijn of haar partner dit misschien oppakken.

Een boekhoudpakket hoeft niet veel te kosten, dus dat scheelt (accountants)kosten. Bovendien ziet de ondernemer de betalingen en ontvangsten dan nogmaals, in plaats dat deze in de 'massa' opgaan. Dan kun je de aanmaningen ook automatisch produceren en eventueel nog meer processen automatiseren.
Het boekhouden hoeft tegenwoordig niet veel tijd te kosten; Je kunt de bankmutaties inlezen en de programma's zijn tegenwoordig dermate 'intelligent' dat (afhankelijk van het pakketkeuze en de inrichting) toch minimaal 80% goed wordt geboekt.

Maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen: soms het is toch beter als een professional dit oppakt. De redenen daarvoor dan veelal: Te weinig affiniteit met computers en/of te weinig tijd.

Barry Mooibroek

Boekhouder ZZP

11-03-2016 18:06  |  

Wanneer u als zzp'er groeit dan is het verstandig uw boekhouding uit te besteden. Boekhouden is een specialistisch vakgebied. Slimme ondernemers besteden de boekhouding uit en groeien door.

Peter zzp boekhouder

27-05-2016 09:35  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.