Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bouw verwacht problemen bij vinden personeel

18 oktober 2013 - De bouw krijgt naar verwachting in 2014 weer te maken met problemen bij het vinden van personeel. HR-professionals werkzaam in de ICT-sector, Advies- en Onderzoekbranche en Industrie ondervinden dit jaar de meeste problemen bij het invullen van vacatures.

Er is met name een tekort aan technici en ICT specialisten. In de cultuursector en openbaar bestuur is het relatief makkelijk om nieuw personeel te vinden. Hierdoor is er sprake van grote tegenstrijdigheden op de arbeidsmarkt.

Personeelskwesties
Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2013-2014’, van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij onder meer dan 1.000 Nederlandse HR-professionals. HR Trends is daarmee het grootste onderzoek onder HR-professionals in Nederland.
Steeds minder HR-professionals hebben sinds 2008 moeite met het invullen van vacatures. In de afgelopen vijf jaar is dit aandeel gedaald van 74 procent naar 23 procent, en ook het komende jaar verandert dat niet. Maar weinig HR-professionals (25 procent) verwachten volgend jaar wel problemen bij nieuw personeel werven.

Zorgen over dreigend wervingsprobleem in bouw
Opvallend is dat de bouw hoog scoort bij de wervingsproblemen die zij verwachten voor 2014. Eenderde van de HR-professionals (33 procent) verwacht het komende jaar problemen bij het invullen van vacatures in de bouwnijverheid. Dat is gelijk aan het niveau van 2012 en een stuk hoger dan dit jaar (zeven procent). "Momenteel kampt de bouw met veel ontslagrondes en hoge werkeloosheidscijfers. Tegelijkertijd zien wij dat men zich zorgen maakt over een tekort aan personeel dat in de nabije toekomst ontstaat," aldus Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot.
Van algehele krapte op de arbeidsmarkt is (voorlopig) geen sprake. Wel hebben HR-professionals in meerdere sectoren moeite om vacatures te vervullen. In de ICT-sector heeft bijna de helft van de HR-professionals (44 procent) problemen bij de werving en selectie. De verwachting is dat dit aandeel volgend jaar nog hoger is. Vooral vacatures voor ICT’ers (36 procent) of verkopers (zeventien procent) zijn binnen de sector lastig in te vullen.
Ook in het Onderwijs en Openbaar Bestuur verwachten HR-professionals in 2014 meer moeite te hebben om vacatures ingevuld te krijgen.
Verder zijn er binnen branches tegenstrijdigheden in vraag en aanbod wat betreft de arbeidsmarkt. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de ICT-sector dan is het niet zo dat je er voor alle functiegebieden terecht kunt. Naar HR of Finance personeel is amper vraag," aldus Van der Spek.

Moeilijkst te vervullen vacature: technicus in adviessector
Gelet op de te vervullen functies, ingedeeld naar functiegroepen, valt op dat met name technisch personeel (dertien procent), ICT specialisten (negen procent) en verkopers (zes procent) schaars zijn. Voor functies op de HR-afdeling, Juridische Zaken en Ondersteuning is het bijna geen probleem (een procent) om personeel te vinden.
Top drie moeilijk vervulbare functies:
1. Technicus in Adviessector (44 procent)
2. ICT’er in Informatie en Communicatiesector (36 procent)
3. Technicus in de Industrie (36 procent)
Toch kun je niet zeggen dat iedere technicus of ICT’er op rozen zit. "Als we kijken naar de arbeidsmarktperspectieven voor technici en ICT’ers dan blijkt dat het containerbegrippen zijn. In de praktijk treden er forse verschillen op voor verschillende functiegebieden en specialismen," waarschuwt Van der Spek.

Personeel durft in 2014 weer van baan te switchen
Met behoud van de huidige medewerkers hebben organisaties weinig moeite. Van de personeelsfunctionarissen zegt 85 procent momenteel geen moeite te hebben om bestaand personeel te behouden. Vorig jaar gaf nog 76 procent van de personeelsfunctionarissen dit aan.
Toch zorgen de gematigd positieve berichten over het aantrekken van de economie er volgens HR-professionals wel voor dat mensen weer durven te switchen van baan. Voor 2014 verwacht 77 procent van de HR-professionals geen moeite te hebben met het behoud van personeel. Dit is acht procentpunt lager dan dit jaar.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.