Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Gezonde groeiplannen maken meer kans op krediet

14 oktober 2013 - Ondernemers ontvangen meer steun bij het verkrijgen van krediet voor gezonde groeiplannen. Dat is een van de belangrijkste maatregelen uit de begroting 2014 van het ministerie van Economische Zaken die minister Kamp en staatssecretaris Dijksma naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Tijdens het congres voor vrouwelijke ondernemers dat 10 oktober plaatsvond zegt Marlouke Durville, waarnemend directeur Innovatie van Agentschap NL: "De overheid ziet het belang in van economische groei en creëert mogelijkheden voor ondernemers."

Wat zijn de gevolgen voor ondernemers?
Hieronder een overzicht van maatregelen met gevolgen voor ondernemers. De maatregelen komen uit de troonrede en uit andere officiële Prinsjesdagstukken. De ingangsdata van deze (wets)wijzigingen zijn nog niet definitief.

Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)
Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) wordt verruimd tot uiterlijk 31 december 2014. Als een bedrijf een nieuwe lening afsluit van maximaal 266.667 euro, dan staat de overheid straks borg voor 67,5 procent. Dat is nu 45 procent. Het maximumbedrag waarvoor de overheid borg staat met het reguliere percentage, wordt verhoogd van een miljoen naar 1,5 miljoen euro.

Innovatiekrediet
Het Innovatiekrediet wordt verruimd tot uiterlijk 31 december 2014. De overheid verstrekt straks een maximaal kredietpercentage van 45 procent voor de gehele projectfinanciering van een kleine innovatieve onderneming. Dat is nu 35 procent. MKB-bedrijven die samenwerken met een kennisinstelling of ander bedrijf? Dan verstrekt de overheid straks maximaal 50 procent krediet. Het Innovatiekrediet is onderdeel van het Innovatiefonds MKB+.

Garantie Ondernemingsfinanciering (GO)
Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) wordt verruimd tot uiterlijk 31 december 2014. De pilot voor schadeverzekeraars is per 16 augustus 2013 gestart. Met de GO krijgen financiers van de overheid een garantie van 50 procent. Leningen van maximaal 150 miljoen euro zijn straks tot 75 miljoen euro gegarandeerd. Nu is met een lening van maximaal  50 miljoen, 25 miljoen euro gegarandeerd. Bovendien is een pilot gestart waardoor deelname als financier aan GO ook openstaat voor schadeverzekeraars.

Inwerkingtreding
Inwerkingtreding is afhankelijk van:
- goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of
- afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of
- ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.